Планът предвижда да бъдат създадени нови услуги за резидентна и

...
Планът предвижда да бъдат създадени нови услуги за резидентна и
Коментари Харесай

Пенсионерите ще получат помощ за отопление през зимата frognews.bg

Планът планува да бъдат основани нови услуги за резидентна и дневна грижа и поддръжка за над 8 300 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. Предвижда се обезпечаване на качествена грижа и поддръжка в нови услуги в общността за най-малко 2 700 хора с психологични разстройства, умствена назадничавост, физически увреждания, със сетивни нарушавания и с деменция, които ще бъдат изведени от профилирани институции.

За над 50 000 хора с увреждания и възрастни ще се обезпечи грижа в домашна среда и в общността, в това число и посредством патронажна грижа, отдалечени услуги и асистентска поддръжка. Ще бъдат закрити 60% от съществуващите домове за хора с увреждания. Всички домове за остарели хора ще бъдат реформирани в сходство със стандартите, избрани в Наредбата за качеството на обществените услуги. За възрастните хора ще бъдат основани и нови обществени услуги за резидентна грижа. В 840 от към този момент съществуващите обществени услуги, които се финансират от страната, ще се усъвършенства средата, в това число и посредством ограничения за обезпечаване на енергийна успеваемост.

Основен приоритет в Плана за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа в интервала 2022-2027 година е и повишението на професионалния потенциал на чиновниците и експертите и на успеваемостта на системата за дълготрайна грижа в отговор на потребностите на хората. За първи път ще се насочи по-сериозно внимание към услуги като телекеър и телеасистенция, което ще разреши съответна поддръжка на самотни и уязвими хора с хронични болести и хора с трайни увреждания в отдалечени и дребни обитаеми места.

Финансирането на проекта ще бъде подкрепено от държавния бюджет, Европейския фонд за районно развиване (до 139,7 млн. лева.), Европейския обществен фонд+ (632 млн. лева.) и Плана за възобновяване и резистентност (753 млн. лева.).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР