Планът на Китай може да бъде взет като основа за

...
Планът на Китай може да бъде взет като основа за
Коментари Харесай

Китай заслужава Нобеловата награда за мир за 2023 г. още сега

Планът на Китай може да бъде взет като основа за споразумяване в Украйна, когато Западът е подготвен за това, сподели съветският президент след диалози с китайския водач. Друг китайски кротичък проект към този момент се ползва в Близкия изток. Веднъж Нобеловият комитет да има претендент за премията за мир, от който да не го е позор. Но Съединени американски щати надали ще разрешат да се откри правдивост.

Кралят на Саудитска Арабия кани президента на Иран на посещаване, президентът на Иран приветства поканата. Сюжетът с умиротворяването на хилядолетни врагове се развива по-бързо, в сравнение с човек може да си показа. И с гробно безмълвие по тази тематика в Съединени американски щати, макар че към този момент знаем, че Държавният департамент е нервиран.

Буквално онлайн се унищожава политическата архитектура на Близкия изток, която американците си построиха на правилото „ разделяй и владей “. Но в този момент не става дума за неналичието на съвест във Вашингтон, а за това дали съвестта остава в Норвегия, по-точно в Нобеловия комитет, назначен от локалния парламент, който през октомври ще би трябвало да уточни нов притежател на изцяло дискредитираната Нобелова премия за мир.

Нека сложим въпроса напряко – Китай в този момент заслужава тази премия, може би никой различен с изключение на Китай. Ако би трябвало да я персонализират, да я дадат на Ван Йи, уредника и медиатора в договарянията сред Техеран и Рияд. Кандидатурата на другаря Ван за Китай като такава е повече от приемлива. Той не е началник на Министерство на външните работи, а основен посланик на страната посредством партията, която официално взема решение всичко в КНР (всъщност всичко взема решение персонално другарят Си Цзинпин, само че това е друга история).

Най-вероятно обаче Нобеловата премия за мир няма да бъде дадена на Китай. И това е ясно даже в този момент, макар обстоятелството, че приложението в интерес на Поднебесната ще бъде мъчно да се отхвърли.

Нека незабавно оставим настрани приказките, че Китай няма потребност от такава награда. Трябва. Пекин не просто чака, а желае самопризнание за политическите си заслуги от Запада, откъдето преди половин век (тоест още приживе на настоящето поколение) го гледаха с неуважение.

Да, наградата е много „ изхабена “ и амортизирана. Барак Обама, който го получи просто за нищо. Марти Ахтисаари получи Нобелова премия за оправдаване и узаконяване на експанзията на НАТО против Югославия.

Но това е ориста на доста остарели награди и ордени: за дълъг живот те бяха получени освен от герои и гении, само че и от злодеи и посредственици - всичко може да се случи. И всичко повече или по-малко антично, което се е разпаднало, е всекидневно да не се изхвърля, а да се възвърне. Не е прекомерно късно Нобеловата премия да се върне към нормите на възпитание и признаването на заслугите на Китай би било значима стъпка към актуализирането на премията, както и почтен диалог за това кой в действителност сее мир в нашия свят и кой е война.

Помирението сред иранци и саудитци може да има световни удобни последствия. Не става въпрос даже за това, че двете страни, както беше декларирано неотдавна, са били в един и същи изблик на огромна война. И това, че се биеха и се бият, въпреки и с представката " прокси ".

Ето надалеч не цялостен лист на страните, в които подчинените на Техеран и Рияд от време на време вземат участие във военни дейности или ги водят интензивно: Сирия, Йемен, Ирак, Ливан, Либия, Бахрейн, Пакистан, Нигерия.

Навсякъде Иран поддържа своите шиити, обличайки ги в личните си геополитически концепции. Едната от тях се назовава „ ос на съпротивата “ (предимно против Съединени американски щати, само че също и против Саудитска Арабия), другата се назовава „ шиитски полумесец “ (това значи надзор над територии с преобладаващо шиитско население, които образуват един тип ислямски полумесец на картата).

Не бива обаче да се счита, че за всичко това са отговорни експанзионистичните желания на иранците. Системната дискриминация, а от време на време и изтребването на шиитите в редица арабски страни (и преди всичко в Саудитска Арабия) не оставиха на главната шиитска страна огромен избор.

През 2011 година „ арабската пролет ” разсъни освен арабите, само че и шиитското малцинство, което надуши исторически късмет. Няколко почнали тогава войни не са стихнали и до през днешния ден, подклаждани от Техеран от една страна и Рияд от друга. Гражданските спорове единствено в Йемен са взели към 100 000 жертви.

Разкъсвани от цивилизационен спор, Близкият изток и Северна Африка последователно се плъзгаха към бездната. Но възобновяване на връзките сред върли врагове дава късмет да се обърне към по-добро във всяка една от кървящите рани. Не мина и седмица, откогато Пекин разгласи сензационно съглашение сред близкоизточните центрове на властта, а те към този момент съумяха да се договорят за размяната на пленници в Йемен (иранските протежета - хуситите - са подготвени да освободят повече от 180 души, саудитците - повече от 700).

Изглежда не е сензация, защото Русия и Украйна постоянно си разменят пленници. Но тежестта на иранско-арабските прокси войни беше такава, че може да се назова напредък и спиране на наклонността. И заслугата за това е, апропо, на Китай, главният миротворец през 2023 година, даже в случай че не вземем поради проекта на Пекин за споразумяване на Украйна, с който Ван Йи пристигна в Москва, с цел да го разиска (Владимир Путин счита, че може да се вземе за основа, когато на Запад и в Киев ще бъдат подготвени за това).

Накратко: това, което направиха китайските дипломати, дава вяра на милиони хора за по-мирно бъдеще. Ясно е, че основен фактор тук е положителната воля на договарящите страни, а нейните запаси са незнайни. В историята на Иран и СА към този момент имаше интервал на възобновяване на връзките и разкриване на посолства, само че по-късно цивилизационният спор се върна.

Това е последният и на пръв взор значим мотив на скептиците: мирните начинания на Пекин могат да остареят всеки миг, спирането на наклонността би трябвало да бъде тествано от времето. Въпреки това, в тази ситуация с Нобеловата премия за мир премиите единствено за положителни планове са задоволителни даже в най-хубавите ѝ години.

Класически образец е Хенри Кисинджър, мастодонтът на американската дипломация. Има легенда, че той е получил Нобеловата си премия за изтеглянето на американските войски от Виетнам. Това е по този начин и не е по този начин. За да направи изтеглянето допустимо, „ хитрият Хенри “, както го назовава Брежнев, принуждава съдружниците на Съединени американски щати от Южен Виетнам да подпишат кротичък контракт със Севера. И официално премията му за това. Но след отдръпването на американците Северен Виетнам нарушава контракта и превзема Юга - или, съгласно по-приятната версия за виетнамците, сплотява страната. Както и да е, няма проекти за лишаване на премията от Кисинджър по отношение на това.

Цялата планета ще има огромен шанс, в случай че китайската самодейност в ислямския свят живее по-дълго, а премия с разпознаваема интернационална марка ще даде на планетата да разбере. Но тъкмо по тази причина присъждането на Нобелова премия на някой от китайските чиновници е извънредно подозрително.

Пекин не го прави от благотворителност, той има трезва сметка. Той се интересува от капиталови планове и в Иран, и в Саудитска Арабия, и в зоните на техните опосредствани войни, а вложенията не обичат да се стреля, избират тишината. Ситуацията е противоположна в Съединени американски щати: противопоставяйки арабите против персите, те резервират въздействието си в района на Близкия изток.

Следователно случилото се в Пекин не е за всеки. За Запада, единен към Съединени американски щати, това е война, война с неговото въздействие.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР