Планът на Европейския съюз (ЕС) за икономии на газ при

...
Планът на Европейския съюз (ЕС) за икономии на газ при
Коментари Харесай

Асоциацията на топлофикациите: Планът на ЕС за икономии на газ не е приложим за България

Планът на Европейския съюз (ЕС) за икономии на газ при изключителни ситуаци не е използван за България.

Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев във връзка влизането в действие от през днешния ден на този проект. Според документа всяка страна членка на Общността би трябвало непринудено да " постави всички старания ", с цел да понижи потреблението си на газ с 15 на 100 сред 1 август и 31 март в съпоставяне със междинния си разход за същия интервал през последните пет години.

" Това значи, че през януари всички би трябвало да си притворят радиаторите и да си понижат температурата на пространствата, и тогава която и да е топлофикация ще подава по-малко топлота и надлежно ще икономисва газ. Но от страна на топлофикациите това няма по какъв начин да се случи, тъй като в случай че всички са си отворили радиаторите, а те подават по-малко топлота, ще се срине системата. Освен това никой няма да се сгрее ", съобщи Кремен Георгиев. По думите му по този метод ще се изразходва газ, без да има никакви изгоди от това. Според него това не е спестовност, а тъкмо противоположното.

Освен че не е използван този проект за топлофикациите, той няма по какъв начин се съблюдава даже и от производителите, които употребяват природния газ като суровина. " Това значи да произведат по-малко, което отново не е вид ", разяснява още ръководителят на Асоциацията на топлофикациите.

Според Кремен Георгиев по принцип страната може да принуди публични здания да понижат отоплението, само че в частните домове, които употребяват топлинната сила, той не вижда по какъв начин това ще може да стане.

Планът на Европейския съюз за икономии на газ при изключителни обстановки, целящ подготовка за вероятно прекъсване на доставките на съветско синьо гориво, влиза в действие от през днешния ден, 9 август, откакто през вчерашния ден бе оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз. По данни на Европейската комисия за реализиране на тази цел Европейски Съюз би трябвало общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.

Във връзка с днешното намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което " Булгаргаз " предложи цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лв. за мегаватчас, Кремен Георгиев изрази безпокойство, че това ще докара до сериозен проблем за топлофикациите в България. Причина за терзанията му е, че цените за топлинна сила са определяни на база на това, че съгласно решението на КЕВР от 1 юли те ще изразходват природен газ по 120 лв. за мегаватчас.

" Но това към този момент не се случва, към този момент е 300 лв.. Цената, на която продават, е изчислена 120 лв. за мегаватчас, а те би трябвало да платят 300. Естествено, че цялата тази разлика остава за сметка на която и да е газова топлофикация ", изясни Кремен Георгиев. Това съгласно него може да докара и до банкрути на топлофикациите.

Топлофикациите не могат да желаят нарастване на цените на топлинната сила след 1 юли, посочи Кремен Георгиев. Те имат право да желаят промяна на цените веднъж в годината - на 1 юли. Още един път може да се промени цената на топлинната сила, само че по преценка на КЕВР, в случай че има нужните условия за това. " В случая това е едно от тези условия ", смята ръководителят на топлофикациите в България. Той обаче посочи, че решението дали да се вдигне цената на топлинната сила може да се вземе единствено по преценка на КЕВР. Няма нова процедура по заявление от страна на топлофикациите. По думите му в тази ситуация може да се направи една служебна смяна на цените. Проблемът с цената на природния газ за топлофикациите обаче може да остане и след 1 януари, даже в случай че от КЕВР решат да усилят цените на топлинната сила, тъй като синьото гориво непрестанно нараства.

Миналата седмица по време на първия си брифинг пред публицисти след връщането си на поста ръководител на КЕВР Иван Иванов разгласи, че съществени промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане на цените на топлинната сила от 1 януари. Иванов смята, че ограниченията, които се надява да се подхващат, както и едно вероятно усмиряване на интернационалните цени на природния газ, няма да наложат промяна на цената на топлинната сила. Но сега има доста сериозна разлика сред прогнозната годишна пазарна цена, избрана в решението на КЕВР, която е 120 лв. на мегаватчас за природен газ и тази, която е препоръчана от " Булгаргаз " за август - 297 лв. за мегаватчас. Все отново би трябвало да се изчакат решенията на КЕВР за цената на природния газ за октомври и последващите месеци.

Според ръководителя на КЕВР " Топлофикация София " има извънредно значимо значение в социално-икономически аспект. Иванов уточни, че столичното сдружение обезпечава отоплението на 420 000 клиенти в София, а тези клиенти са над 400 000 фамилии. " Ако се спре подаването на топлинна сила на тези фамилии, те би трябвало да преминат към различно отопление – евентуално към потребление на електрическа сила. Това ще натовари неприемливо доста столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще докара до нейния срив. Това е неприемливо ", сподели още Иван Иванов. Председателят на КЕВР е мнение, че решението в тази ситуация е " Топлофикация София " да бъде подкрепена финансово, само че дружно с това да се търси вид за нейното излекуване.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР