Планът на британския премиер Риши Сунак да забрани на лица

...
Планът на британския премиер Риши Сунак да забрани на лица
Коментари Харесай

Забрана на тютюнопушенето за младото поколение прие британският парламент

Планът на английския министър председател Риши Сунак да забрани на лица под 15 години да купуват цигари мина първото си парламентарно гласоподаване във вторник, макар че десетки негови съпартийци гласоподаваха срещу.

Планът на Сунак да наложи едни от най-строгите правила срещу тютюнопушенето в света разгневи някои членове на неговата ръководеща Консервативна партия, в това число някогашните министър председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които споделят, че страната не би трябвало да се намесва в живота на хората.

Законопроектът мина през гласоподаване в английския парламент с 383 " за " и 67 " срещу ", което значи, че ще премине към идващия стадий в Народното събрание, където може да предстои на изменение.

Законодателите получиха по този начин нареченото свободно гласоподаване по законопроекта, което значи, че не би трябвало да гласоподават по партийна линия. Подобен закон в Нова Зеландия беше анулиран тази година от новото съдружно държавно управление, преди законът да влезе в действие.

Но 57 консерватори, в това число министърът на бизнеса и търговията Кеми Баденок, гласоподаваха срещу проекта и мащабът на протеста беше нов удар за Сунак, който към този момент беше изправен пред рецензии в своята партия по въпроси, вариращи от изменението на климата до отбранителната политика.

Законодателството е една от водещите политики на Сунак преди изборите по-късно тази година, които съгласно социологическите изследвания опозиционната Лейбъристка партия ще завоюва.

Законопроектът за тютюна и цигарите има за цел да попречи на децата, родени след 2009 година, да могат в миналото да купуват законно тютюн, вместо да криминализира този табиет.

Сунак съобщи, че ще се оправи с „ единствената най-голяма изцяло предотвратима причина за неприятно здраве, увреждания и гибел “.

Около 6,4 милиона души са били пушачи в Обединеното кралство през 2022 година, пресметна Службата за национална статистика, към 13% от възрастното население.

Това е доста по-ниско от други европейски страни като Италия, Германия и Франция, където сред 18%-23% от възрастните пушат съгласно данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Има мощна поддръжка за възбраната от медицински и здравни специалисти и благотворителни организации, които споделят, че тютюнопушенето предизвиква 80 000 смъртни случая всяка година плюс доста други болести, свързани с тютюнопушенето.

Анкета от YouGov също допуска, че възбраната за пушене е известна, като една трета от гласоподавателите поддържат поетапния метод, 30% поддържат възбраната за всички по едно и също време и единствено една четвърт споделят, че не би трябвало да има възбрана.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР