Планът на Борис Джонсън е да договори и ратифицира най-добрата

...
Планът на Борис Джонсън е да договори и ратифицира най-добрата
Коментари Харесай

"Да завършим Brexit"? Не е толкова лесно, колкото твърди Борис Джонсън

Планът на Борис Джонсън е да контракти и ратифицира най-хубавата договорка за свободна търговия до края на 2020 година

© Reuters По-малко амбициозните търговски покупко-продажби на Европейски Съюз с Украйна, Канада, Южна Корея, Япония и Сингапур са лишили сред 4 и 9 години за договаряне и одобрение. Както и през 2017 година това трябваше да бъдат избори за Brexit. И както и през 2017 година бързо се трансфораха във избор за Националната здравна работа, сигурността и тероризма. Все отново най-обобщаващият слоган на акцията е неведнъж повтаряното от Борис Джонсън заричане, че ще " приключи Brexit ". И макар че неговата преднина в социологическите изследвания понижа, упованията са, че това обръщение ще му помогне за успеха.

Какво ще се случи след изборите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпросът е какво ще стане по-късно. С болшинство на консерваторите Народното събрание наподобява подготвен да ратифицира съглашението за напускането на Европейски Съюз, което Джонсън предоговори през октомври, тъкмо в точния момент за английския бракоразвод със съюза до 31 януари. Европейският парламент, чието единодушие е належащо, би трябвало да направи същото. Официалното случване на Brexit ще има и значим психически аспект, не на последно място тъй като ще убие опцията за провеждането на втори референдум.

И въпреки всичко Brexit към момента няма да бъде приключен. На 1 февруари Обединеното кралство ще навлезе в преходната фаза, която завършва на 31 декември, докато ще би трябвало да съблюдава всички правила на Европейски Съюз. Планът на Джонсън е да контракти и ратифицира най-хубавата договорка за свободна търговия през този интервал. Има вид да се удължи крайният период с една или две години, само че за това би трябвало да се реализира съглашение преди 1 юли. А платформата на торите изрично твърди " ние няма да удължаваме интервала оттатък декември 2020 година "

И двете камари на английския парламент също по този начин би трябвало да одобряват и законодателството, което да размени законите и регулациите на Европейски Съюз, когато свърши преходният интервал. Това включва закони за риболова, земеделието, търговията, митата, имиграцията и финансовите услуги. Няколко от тях са по едно и също време дълги и спорни, заради което беше маркиран най-малък прогрес през миналите две години.

Бъдещите връзки с Европейски Съюз

По-проблемни ще бъдат договарянията за бъдещите връзки с Европейски Съюз. Те ще са доста по-трудни от диалозите за член 50, за които се допуска, че са лесният първи стадий. Нова договорка би трябвало да покрива търговията, сигурността, данните, проучванията, обмяната на студенти, земеделието и риболова, като това са единствено част от областите. Списъкът е толкоз просторен, че резултатът ще бъде " смесено " съглашение по отношение на член 218 от Договора за действие на Европейски Съюз (определя разпоредбите на Европейски Съюз за водене на договаряния с трети страни - бел.ред.), за което ще е належащо единомислещо утвърждение и одобрение от 27-те национални и няколко районни Народното събрание. Аналитичният център Institute for Government отбелязва, че по-малко амбициозните търговски покупко-продажби на Европейски Съюз с Украйна, Канада, Южна Корея, Япония и Сингапур са лишили сред четири и девет години за договаряне и одобрение.

Затова мнозина приканват Джонсън да изиска повече време. Но това ще бъде комплицирано, и то освен поради обещанието в платформата на консерваторите. През преходния интервал Англия ще бъде тип васална страна, задължена да ползва всички закони и регулации на Европейски Съюз, без право на глас при правенето им. Удължаването на крайния период изисква единомислещо утвърждение и това може да пристигна с условия като да вземем за пример достъп до английския лов на риба. Това ще значи и повече пари, защото Брюксел ще чака огромни вноски от английска страна, евентуално без да резервира актуалните бюджетни отстъпки.

Амбициите на Борис Джонсън

Екипът на Джонсън дава отговор на тези мрачни прогнози с четири аргумента. Първо, беше му казано, че няма да може да отвори наново съглашението за овакантяване на Тереза Мей, а той го направи. Но тази прилика в тази ситуация не работи. Неговата действителна смяна беше, че одобри истинското предложение на Брюксел да предотврати " твърда " ирландска граница, като на процедура остави Северна Ирландия в митническия съюз, което загатва за гранични инспекции в Ирландско море. Вероятно Джонсън не желае да подписа комерсиална договорка посредством сходен развой на повторни отстъпки пред Европейски Съюз.

Вторият мотив е, че положителната комерсиална договорка би трябвало да се реализира елементарно, тъй като Лондон и Брюксел стартират договарянията от равна база. Но проектът на Джонсън е Англия да се отдели от разпоредбите и регулациите на Европейски Съюз. Наскоро той даже съобщи, че желае повече еластичност по отношение на държавната помощ. Брюксел реагира отрицателно, защото се притеснява, че ще бъде конкуриран от дерегулиран офшорен конкурент. Но в случай че договарянията не се водят при така наречен равни условия, Европейски Съюз декларира, че ще ограничи достъпа до своя обединен пазар. А Мужтаба Рахман от Eurasia Group показва, че договарянето на комерсиална договорка, която издига бариери, постоянно е по-трудно и лишава повече време от едно съглашение, което прави противоположното.

Третото изказване е, че определянето на краен период е единственият метод да се подтикват комерсиалните диалози. С задоволително политическа воля постоянно може да се стигне до договорка. Но Сам Лоу от института Centre for European Reform споделя, че единствената практическа алтернатива при подобен къс период би била базова договорка, която покрива единствено търговията със артикули. Подобна сделка може да не изисква потребността от парламентарна ратификация. Но тя няма да се отнася за услугите, които съставляват 80% от английската стопанска система и половината от търговията на страната. Няма да бъдат включени сигурността, данните и доста други области. А урокът от сагата с член 50 е, че късият краен период принуждава Обединеното кралство да прави отстъпки, които могат да варират от риболова до Гибралтар.

Четвърто, доста консерватори настояват, че в случай че не може да се реализира комерсиална договорка в точния момент, напускането на Европейски Съюз по изискванията на Световната комерсиална организация ще бъде задоволително. Споразумението за развода въпреки всичко ще покрива жителите на Европейски Съюз, парите и Северна Ирландия. Но разчитането напълно на разпоредбите на Световната комерсиална организация е комплицирано, когато системата е под опасността на Доналд Тръмп. Това също по този начин ще докара до налагането на обилни мита и немитнически бариери. И ще върне назад всички опасения за опашки от тирове, дефицит на медикаменти и храни и проблеми за самолетните компании и за енергийните доставки, което накара както Тереза Мей, по този начин и Борис Джонсън да не упорстват за Brexit без договорка.

Вредата от неналичието на договорка ще бъде основна, като това ще ореже 8% от прихода на човек от популацията след 10 години. Аналитичният център Institute for Fiscal Studies предвижда, че бюджетният недостиг ще стигне 4% от Брутният вътрешен продукт, а общественият дълг внезапно ще скочи. Твърде надалеч от довеждане докрай на Brexit, както споделя Джонсън, идната година дава обещание да повтори драмата от 2019 година с изпуснатите крайни периоди и надвисналата липса на договорка.

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР