Представен е план за това как Индонезия ще похарчи 20 милиарда долара за преминаване към по-чиста енергия

...
План за това как Индонезия ще похарчи 20 милиарда долара
Коментари Харесай

План за това как Индонезия ще похарчи 20 милиарда долара за преминаване към по-чиста енергия беше представен в сряда към правителството и неговите финансови партньори

От VICTORIA MILKO Associated Press, 16 август 2023 г., 4:25 ч.

ДЖАКАРТА, Индонезия -- План за това как Индонезия ще похарчи 20 милиарда долара за преход към по-чиста енергия беше представено в сряда на правителството и неговите финансови партньори, казаха проектантите. средствата през следващите три до пет години за ускоряване на пенсионирането на националните въглищни централи и развитието на възобновяема енергия.

Подробности не бяха оповестени публично. Инвестиционният план ще бъде прегледан и ревизиран допълнително от Индонезия и нейните партньори по JETP, преди да бъде предоставен за обществен преглед и коментар, според изявление на секретариата на JETP на Индонезия.

„Индонезийската общественост ще има възможност да прегледа пълния проект на текст на (плана) и да изпрати коментари и обратна връзка“, каза в изявление Дадан Кусдиана, генерален секретар на Министерството на енергетиката и минералните ресурси на Индонезия.

Човек, пряко запознат с преговорите, който не е бил упълномощен да коментира сделката, каза на Асошиейтед прес, че има нова информация относно инфраструктурата за преработка на въглища и минерали в страната и трудностите, свързани с финансирането с потенциални проекти за преход бяха някои от решаващите причини, поради които подробностите все още се договарят.

„Ние приветстваме представянето на (плана) на индонезийското правителство. Разбираме, че това е глобално усилие за справяне с много сложен проблем в Индонезия. Ние ще преразгледаме и ще гарантираме, че е съобразен с приоритетите на Индонезия в енергийния преход“, пише в изявление Рахмат Каймудин, заместник-координиращ министър на Индонезия по морските въпроси и инвестициите.

Инвестиционният и политически план идва, след като JETP на Индонезия беше обявен на срещата на върха на Групата на 20 през ноември 2022 г. Споразумението също промени политиката на Индонезия за възобновяема енергия, която ще трябва да представлява около една трета от производството на енергия в страната до 2030 г.< /p>

Експертите предупредиха, че сделката за JETP на Индонезия и енергийният преход са изправени пред значителни предизвикателства, включително оттеглянето от експлоатация на сравнително нова мрежа от въглищни централи, осигуряване на достатъчно финансиране за прехода и гарантиране, че той е справедлив за тези които вероятно ще бъдат засегнати от прехода, като например около 250 000 души, заети във въгледобивната промишленост на страната.

Индонезийското правителство също така планира да построи нови въглищни електроцентрали за захранване на стратегически инфраструктурни проекти като топилни заводи, което поражда безпокойство както сред заинтересованите страни, така и сред екологичните активисти.

„Групата на международните партньори не успя да обезкуражи развитието на собствена енергия от въглища централите ще задушат всеки напредък, постигнат от ранното оттегляне на въглищните електроцентрали от JETP, и ще компрометират печалбите от разгръщането на възобновяема енергия“, каза Бинбин Мариана, активист за енергийно финансиране в Азия в Market Forces, неправителствена организация, която наблюдава инвестициите.

Местните заинтересовани страни също изразиха загриженост за това как средствата от JETP ще бъдат осигурени чрез комбинация от безвъзмездни средства, заеми с преференциални условия, заеми с пазарен процент, гаранции и частни инвестиции. Очаква се сделката с JETP на Индонезия да се състои от около 10 милиарда долара обещания в публичния сектор и още 10 милиарда долара от частни кредитори, координирани от Glasgow Financial Alliance for Net Zero, който включва Bank of America, Citi, Standard Chartered и други големи банки.< /p>

„Определено бихме искали да видим повече грантове или преференциални заеми като по-голямата част от финансирането“, каза Аниса Сухарсоно, сътрудник на Международния институт за устойчиво развитие.< /p>

Докато около 20 милиарда долара са обещани чрез JETP, Международната агенция за възобновяема енергия изчислява, че Индонезия ще се нуждае от 163,5 милиарда долара за своите технологии за възобновяема енергия, разширяване на мрежата и нужди от съхранение до 2030 г.

Целите за емисиите също могат да бъдат част от преговорите по плана, каза Деон Ариналдо, програмен мениджър в Института за реформа на основните услуги.

Според изследване, публикувано миналата година от IESR и Университета на Мериленд, трябва да се приложи по-амбициозна цел от посочената в JETP и текущата наредба на Индонезия, за да бъде съвместима с 1,5 °C целева цел на Парижкото споразумение, което призовава държавите да предприемат съгласувани действия в областта на климата за намаляване на емисиите на парникови газове, за да ограничат глобалното затопляне.

___

Показването на Associated Press за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР