План за модернизация на Топлофикация София предлага групата на ГЕРБ-СДС

...
План за модернизация на Топлофикация София предлага групата на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Общинари от ГЕРБ предлагат план за спасяване на "Топлофикация София"

План за рационализация на " Топлофикация София " предлага групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет. Той е основан върху плана на консултантската компания " Black & Veatch ", направен с финансовата помощ на Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати в размер на 921 хил.долара.

Председателите три основни общински комисии - бюджетната, енергийната и икономическата, са вносители на отчета, с който ще се желае утвърждение в СОС да бъде осъществена препоръчаната от американците стратегия за избавяне на задлъжнялата с 840 млн.лева " Топлофикация София ". Акцентът е върху въвеждането на технология, която ще развие и производството на електрическа енергия, а освен на топлинна. Предвижда се и съществено възобновяване на разпределителната мрежа на сдружението, която се употребява за доставка на ток и парно за множеството поданици на София.

Тази стратегия ще изисква финансови разноски, оценени от " Black & Veatch " на към 860 млн.е вро (1.67 млрд.лева) . Преди повече от година на експертно разискване в СОС по проблемите на " Топлофикация София " също беше посочено, че би трябвало, които обаче са непостижими за Столичната община. Тогава СОС одобри решение да се търси задграничен вложител за модернизацията на " Топлофикация София ". След следващата промяна на управлението на сдружението при започване на 2020 година този вид беше зарязан и о-късно бе поръчано на " Black & Veatch " да изготви разбор и стратегия за възобновяване и финансова стабилизация.

" С нея " Топлофикация София " ще може да обезпечава надеждна и налична топлинна сила по финансово резистентен и екологично съгласуван метод в продължение на минимум 25 години. В оферти от консултантите проект в детайли са разказани и хрумвания за финансиране на планове и структуриране на вложения ", се показва в известие на Столичната община.

" Предложеното решение съставлява най-мащабната и цялостна стратегия за възобновяване на " Топлофикация София ", която обезпечава отопление на над един милион столичани. Това е една от предпочитаните ни задания, по които търсим, както международна експертиза, по този начин и политически консенсус. С помощта на интернационалните специалисти съм убеден, че ще доведем до сполучлив свършек този дълъг и нелек развой. Разчитаме на виновното и градивно отношение и на сътрудниците от другите партии в общинския съвет ", разгласи ръководителят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР