План за изграждането на тунел край най-известния мегалитен паметник в

...
План за изграждането на тунел край най-известния мегалитен паметник в
Коментари Харесай

Строят тунел край Стоунхендж

План за построяването на тунел край най-известния мегалитен монумент в света Стоунхендж утвърди през днешния ден английското държавно управление. Това става макар дългогодишните митинги на археолози, оповестява изданието The Telegraph.

Тунелът ще е с дължина 3 км и ще спомогне за редуциране на пътя сред Лондон и югозападната част на страната. Инвестицията е на стойност 1.6 милиарда паунда. Идеята за създаване на оборудването се поддържа от Националния фонд, ръководещата положението на зоната към Стоунхендж. От него се надяват, че подземното инфраструктурно оборудване ще върне „ спокойствието” в региона. Сега колите минават по прилежащия път А303, който е част от автомагистралата сред английската столица и графствата Девън и Корноул. Археолозите се притесняват, че строителните действия ще доведат до ерозия на основата, на която е ситуиран Стоунхендж.

Идеята за строителството на тунел датира от 1989 година, само че оттогава планът непрестанно се отсрочва. Окончателното решение на английското държавно управление е реализирането на плана да бъде в интервала 2020-2029 година

Стоунхендж е включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО. Той е строен в интервала 3000-2300 година преди Христа. Над 1 милион туристи посещават обекта на година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР