План за 20 милиарда долара, за да се даде на

...
План за 20 милиарда долара, за да се даде на
Коментари Харесай

Франция порязва НАТО и Столтенберг за съвместното финансиране

План за 20 милиарда $, с цел да се даде на НАТО по-голяма еластичност при посрещането на военни закани, изменението на климата и възхода на Китай, среща твърдата опозиция на Франция, която се притеснява, че този ход може да подкопае нейните цели в защитата, обявиха четирима дипломати и френски източник в защитата, оповестява " Ройтерс ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи през февруари съдружниците да влагат повече пари непосредствено в съществуващите, въпреки и дребни общи бюджети, вместо да разчитат на сегашната система, в която всяко държавно управление заплаща за личните си военни интервенции.

Това беше отговор на дългогодишното напрежение със Съединени американски щати, съгласно което европейските съдружници не способстват задоволително за личната си отбрана.

Сделка на срещата на върха на 14 юни с американския президент Джо Байдън евентуално би укрепила трансатлантическото единение, обявиха двама от четиримата дипломати, разговаряли с " Ройтерс ".

Предложението също по този начин се стреми да се вслуша в предизвестието на френския президент Еманюел Макрон от 2019 година, че НАТО е в " мозъчна гибел ", защото алиансът, основан през 1949 година, с цел да съдържа военна опасност от Съветския съюз, няма ясна политическа тактика в многополярния свят след Студената война.

Франция обаче счита, че концепцията - която съгласно дипломатите е била да се вложат към 20 милиарда $ в общи бюджети за 10 години - е малко евентуално да бъде от изгода за френските военни цели и рискува да отклони вниманието и ресурсите от построяването на слаби отбранителни качества измежду страните-членки на Европейския съюз.

" Ако концепцията е да се усили брутално приносът на страните към общите бюджети и да се промени философията на НАТО, преминавайки от национална отговорност към разреждане на отговорността, отговорът на Франция ще бъде изрично не ", съобщи източник от френското въоръжени сили пред " Ройтерс ".

Европейски Съюз работи от декември 2017 година за насърчаване на повече огнева мощност без значение от Съединени американски щати, водени от Франция, останалата съществена военна мощ на Европейски Съюз, откакто Англия напусна блока.

" За нас това не е въпрос на НАТО против Европа, а НАТО против националната защита на всяка държава-членка ", сподели източникът от френското министерство на въоръжените сили.

Източникът сподели, че Париж към момента е отворен за чуване на контрааргументи и детайлности. Франция към този момент извършва задачата на НАТО да похарчи 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

Един от четиримата дипломати съобщи, че френският министър на защитата Флорънс Парли не утвърждава решението на Столтенберг да разгласи обществено през февруари очертанията на предлагането си. Столтенберг се срещна с Макрон в Париж на 21 май, като похвали френския президент за " забележителната отбранителна инвестиция " на Франция.

Представител на НАТО съобщи, че договарянията преди срещата на върха са градивни и че министрите на външните работи и защитата на НАТО ще обсъдят предлагането, част от пакета за промени НАТО 2030 на Столтенберг, когато се съберат на 1 юни.

Германия и други европейски съдружници, както и Канада, също желаят да знаят защо ще бъдат изхарчени спомагателните пари, преди да развържат кесиите си. Срещата на върха с Байдън може да се съгласи единствено да извърши разбор на общото финансиране, споделиха дипломатите.

" Някои европейци питат: построяваме ли потенциала на НАТО или развиваме отбранителния потенциал на Европейски Съюз в допълнение към НАТО? " сподели старши посланик от НАТО. " Всяко едно евро може да бъде изхарчено единствено един път. "

Столтенберг, някогашен норвежки министър-председател, предложи съдружниците да финансират групово по-голяма част от своите възпиращи интервенции на съюзническа територия, а не сегашната система, че един-единствен съдружник поема всички разноски за разполагане.

Съюзниците биха могли да влагат в надграждане на съюзническите бази, с цел да се приспособяват към изменението на климата, защитавайки телекомуникациите и компютърните мрежи от кибернападатели и в космоса. Столтенберг сподели през февруари: " Ако желаеме да създадем повече, имаме потребност и от повече запаси ".

Общо финансираните от НАТО бюджети възлизат на 0,3% от общите съюзнически разноски за защита или към 2,5 милиарда $ за ръководство на командванията и военната инфраструктура на НАТО.

Тази цифра е по-ниска от историческата междинна стойност на НАТО от към 0,5%, споделиха дипломатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР