План Термостат“ за икономия на електроенергия в държавния сектор представи

...
План Термостат“ за икономия на електроенергия в държавния сектор представи
Коментари Харесай

В Гърция специална платформа ще следи потреблението на ток в държавните институции

План „ Термостат “ за спестовност на електрическа енергия в държавния бранш показа гръцкото държавното управление, оповестява гръцката телевизия „ Скай “и Българска телеграфна агенция.

Целта е потреблението на ток в бранша да бъде понижено с 10 %.

Планът съдържа финансови тласъци и санкции за държавните институции, когато бъдат реализирани или не избрани цели.

Препоръките са климатиците в държавните институции да работят на избрана температура, за 10 минути на всеки три часа чиновниците да от отварят прозорците, а преди потегляне прозорците би трябвало да бъдат затваряни.

Във всяка държавна институция ще има чиновник, който да дава отговор за потреблението на ток.

По думите на министъра на енергетиката Костас Скрекас проектът на държавното управление за икономии на електрическа енергия се движат по три посоки – основаване на електронна платформа за следене на потреблението на ток; предприемането на ограничения за понижаване на потреблението с сред 10 и 30 на 100 до 2030 година и установяване на тласъци в държавния бранш при реализиране на задачите за икономии на ток.

Предстои и използването на друга стратегия, „ Електра “, на стойност 640 милиона евро, която цели повишение на енергийната успеваемост на държавните здания, чиято обща повърхност е 2,5 милиона кв.м.

По думите на заместник-министъра на финансите Теодорос Скилакакис през 2021 година енергийните разноски на страната са достигнали 800 милиона евро преди налози и такси поради заложените от държавното управление цели за подкрепяне на семействата в заплащането на сметките за ток.

„ Мерките, които предлагаме, имат и екологични цели “, съобщи още Скилакакис.

Институциите, които не изпълнят задачите за понижаване на енергийните разноски, ще би трябвало да вършат икономии от другите пера в бюджетите си, с цел да покрият разликата.

Планът на държавното управление планува още ограничение на потреблението на осветяване по пътищата, което може да докара до икономии в размер на към 18-20 милиона евро. Препоръки се насочат и във връзка с модернизиране на системите за водоснабдяване и канализация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР