„План-сметката за чистотата на столицата през 2022 г. не удовлетворява

...
„План-сметката за чистотата на столицата през 2022 г. не удовлетворява
Коментари Харесай

Милка Христова: План-сметката за чистотата на столицата през 2022 г. не удовлетворява изискванията на „БСП за България“

„ План-сметката за чистотата на столицата през 2022 година не удовлетворява условията ни ", съобщи Милка Христова и добави, че общинските съветници нямат надеждна информация за осъществяването й за 2021 година „ Данните, с които разполагаме са до септември 2019г.. Липсва данни за четвъртото тримесечие. На съвещание на Комисията по стопанска система и благосъстоятелност ни беше казано, че огромна част от направените разноски се фактурират тогава, с което се изяснява огромното несъблюдение по някои действия. Поисках тези данни и получих увещание, че ще ги получа преди тази сесия. Това, обаче не се случи ", изясни тя.

Според Христова методът, по който се регистрира активността по миенето и метенето на улиците, не е задоволително транспарантен и безапелационен. „ Това става в площи, без да има, каквито и да е натури, в това число изтъкване на съответни улици. Преди време имаше такава процедура, само че тя беше извънредно нелицеприятна за управлението на Столична община, тъй като ставаше ясно, че някои централни региони се мият по няколко пъти, а в някои региони не е влизала машина, както и не са виждали миене с маркуч ", уточни социалистката.

Заместник-председателят на СОС повдигна въпроса и за изразходваните пари за улично зимно разчистване за тази година. „ С какви тъкмо пари ще почистваме това тримесечие в случай, че плануваните за тази година 17 млн.лв. са изхарчени още към 30.09.2021г.? Виждаме, че този месец е снежен. Защо за идната година са планувани пари в същия размер? Отново ли обричаме зимното разчистване и слагаме под въпрос финансовото му застраховане ", попита тя.

Христова обърна внимание на разноските за външни услуги. „ Те са моя уязвимост. Обикновено ви занимавам с това, когато става въпрос за метода, по който работи „ Чистота-Искър ", сегашният " Софекострой ". Там към този момент на всички е известно, че огромна част от услугите се превъзлагат и правят от външни компании. В случая направените разноските за външни услуги от завода за МТБ са над 40% - 11.264 млн. лева Беше ми отговорено, че това са разноски, свързани с производството на RDF, за който всички знаем, че откакто го произведем, плащаме, както за превозването му до циментовите фабрики, по този начин и за неговото горене в тях. За каква успеваемост на завода за МТБ и системата за третирането на боклуци можем да приказваме в случай, че сега при потенциал от 180 хиляди тона, произвеждаме единствено 53 хиляди тона RDF - по поръчка на циментовите фабрики и отново харчим по 11 млн. лева? ", запита Милка Христова и добави, че наред с това RDF горивото на практика се подарява на циментовите фабрики и Топлоелектрическа централа на Христо Ковачки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР