План-приемът за следващата учебна година предвижда близо 60 процента от

...
План-приемът за следващата учебна година предвижда близо 60 процента от
Коментари Харесай

Вълчев: Предвиждаме близо 60% от паралелките следващата година да са професионални

План-приемът за идната образователна година планува близо 60 % от паралелките да са професионални. По този метод ще се реализиран стойностите от преди 30 години, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с представители на просветителната общественост и на едни от най-големите компании в преработвателната сфера у нас при визитата си в общините на Средногорието, представен от пресцентъра на МОН.

Министър Вълчев е декларирал, че професионалното обучение би трябвало да обезпечи в идващите 10 години задоволително фрагменти за софтуерните браншове в сферите на електрониката и мехатрониката, добивната промишленост и в други браншове. Затова МОН ще продължи да основава всички условия за финансиране на образованието по специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда.

Образователният министър е показал, че включването в дуална форма на образование в Средногорието подсигурява благоприятни условия за професионална реализация и очевидно се разраства през последните години. Предприятията за поредна година са декларирали предпочитание за образование на възпитаници от три характерни за района специалности. Това са "Машини и уреди за заваряване ", "Машини и системи с цифрово-програмно ръководство " и "Електрообзавеждане на производството ".

Министър Вълчев се е срещнал в Златица с учители от Аграрно-техническата професионална гимназия, а в Пирдоп - с учителските колективи на Професионалната гимназия по механо-електротехника, на Средното учебно заведение "Сава Савов " и на Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии "Никола Димов ". В диалозите си министърът е подчертал, че МОН ще продължи да извършва поетия от държавното управление ангажимент за повишение на приходите на учителите, както и за понижаване на административната тежест.

По-късно министър Красимир Вълчев е разговарял и с учителите от Средното учебно заведение "Любен Каравелов " в град Копривщица. Училището слага акцент върху нововъведенията, изключително в работата с роботи и компютърно моделиране. Министърът се е срещнал и с учителите от главните учебни заведения в селата Антон, Чавдар и Мирково. С тях са били разисквани опциите за привличане и обгръщане на учениците в просветителната система, както и за потребление на новаторски подходи в тази посока. В диалозите са били споделени позитивни практики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР