Пламена Миткова спечели световна титла в скока на дължина от ...

Пламена Миткова спечели световна титла в скока на дължина от

Пламена Миткова стана световен шампион в скока на дължина

Пламена Миткова завоюва международна купа в скока на дължина от шампионата до 20 година възраст, което се организира в колумбийския град Кали. Тя реализира 6,66 в третия си опит, което е най-хубавото достижение за състезателката на " Локомотив " (Пловдив), чийто треньор е Ивайло Русенов. Предишният ѝ персонален връх бе 6.58 метра, реализиран през този сезон.

По време на надпреварата съвсем непрестанно валеше дъжд. В първия си опит Пламена скочи 6,19 м, във втория настъпи линията, в четвъртия записва 6,57, в петия още веднъж пристъпи леко чертата. Шестият опит Миткова направи, когато знаеше, че към този момент е международна шампионка, и още веднъж след фаул скочи към 6,50. Това е първа купа за България от Световно състезание за младежи и девойки през 2018 година, когато съгражданката й Александра Начева стана шампионка на троен скок.

Още един национал завоюва орден в Кали. Божидар Саръбоюков стигна до среброто в скока на височина. Българинът, който е балкански шампион в дисциплината, записа 2,10 метра в третия си опит. Преди това той преодоля височини 2,00 и 2,05, като три пъти не съумя на 2,14 метра.

Шампион стана Брандън Потингер (Ямайка) с 2,14 м. Също със сребро се окичи Браян Раатс от Република Южна Африка, с който Саръбоюков подели второто място. Подобно на българина, Раатс преодоля 2,10 метра и сгреши на 2,14. По-рано на шампионата Божидар Саръбоюков се класира на 11-о място в скока на дължина. Европейският шампион на троен скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев се класира десети в тази дисциплинираност на шампионата в Колумбия, записвайки резултат от 15,34 метра.

Източник: zonanews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg