Пламен Георгиев © Анелия Николова Ключов аспект ще бъде назначаването

...
Пламен Георгиев © Анелия Николова Ключов аспект ще бъде назначаването
Коментари Харесай

Пламен Георгиев поиска право да задържа, за да не обира друг лаврите от ареста

Пламен Георгиев

© Анелия Николова " Ключов аспект ще бъде назначението на управлението на новата институция в границите на открита и транспарантна процедура, с цел да се основат условия тя да се употребява с необятно доверие във всички пластове на обществото, както и измежду държавните чиновници ", написа в последния мониторингов отчет на Европейска комисия от ноември 2017 година във връзка на идното образуване на новата антикорупционна комисия. Още по тематиката
Има ли граници пред прокуратурата и знае ли ги Цацаров?

Четвърти ден тече неприсъствен спор сред прокуратурата и членове на кабинета дали акцията против кмета на " Младост " не е била прекомерно показна
20 апр 2018
Корупцията не е за всеки

Арестът на районния кмет на Младост сподели до каква степен може да стигне най-далеч битката с корупцията
19 апр 2018
Пламен Георгиев номинира членовете на антикорупционната комисия

Сред тях е и някогашен шеф в НСБОП, непосредствен до Станимир Флоров
22 мар 2018
Членовете на новата антикорупционна комисия ще бъдат избрани до месец

Председателят Пламен Георгиев има седем дни да внесе номинациите в Народното събрание
21 мар 2018
Пламен Георгиев бе определен за ръководител на новата антикорупционна комисия
8 мар 2018
Пламен Георгиев приема единствено председателско място в новата антикорупционна комисия

Някои индикации от чуването на двамата претенденти, чиито кандидатури се чака да бъдат гласувани до края на седмицата
6 мар 2018 Без никакъв спор в напълно официална процедура Народното събрание гласоподава новия състав на антикорупционната комисия – един заместник-председател и трима членове, номинирани от ръководителя на комисията Пламен Герогиев. Антон Славчев е новият зам.-председател на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), а определените членове са Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева. Непосредствено преди гласуването ръководителят на новата комисия Пламен Георгиев сложи самобитен ултиматум пред народните представители - в изявлението си пред пленарната зала той на няколко пъти съобщи на депутатите, че единствено в случай че гласоподават за претендентите, които той е предложил, ще потвърдят, че поддържат битката против корупцията.

В коридорите на Народното събрание след гласуването Пламен Георгиев разгласи пред публицисти, че бе следвало комисията му да получи пълномощието " най-малко да задържа лицата ". От коментара му стана ясно, че той не е удовлетворен, че комисията прави всичката подготвителна работа, а лаврите по ареста да обират други, като даде образец със задържането на кметицата на " Младост " Десислава Иванчева: " Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото следствие по събиране на доказателства и в един миг към този момент даже не можахме да задържим госпожа Иванчева. Това не го направихме ние ", сподели Георгиев, представен от " Дневник ".

Впечатляващото е, че той сложи този въпрос в подтекста на продължаващия повече от седмица публичен спор към ареста на кметицата на " Младост " Десислава Иванчева, който специалисти, коментатори, политици от целия набор оцениха като ненужно демонстративен и скандално нарушаващ съществени права. Същевременно Георгиев и през днешния ден още веднъж удостовери, че съгласно него карцерът на Иванчева е осъществен напълно по разпоредбите. И съобщи, че се проверяват още хора от властта.

Това, което досега никой не разяснява в този подтекст, е експлицитният текст в антикорупционния закон, съгласно който членовете на комисията, както и нейните органи - шефовете на териториалните дирекции и инспекторите в тях, не носят имуществена отговорност за породени вреди при практикуване на пълномощията им, в случай че вредите са настъпили вследствие на закононарушение от общ темперамент. Това е изключение от общия принцип, че представителите на изпълнителната власт носят регресна отговорност за породените вреди - по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди, а за служителите на реда - и по реда на Закона за Министерство на вътрешните работи. Друг е въпросът, че ведомствата по предписание не ползват регресната отговорност по отношение на чиновниците си и всичко минава за сметка на държавния бюджет, т. е. на данъкоплатеца.

Пред БНР изпълнителният шеф на Асоциация " Прозрачност без граници " Калин Славов през днешния ден за следващ път подсети, че новата КПКОНПИ в действителност единствено проформа е групов орган, само че другояче ще работи като едноличен - под шапката на ръководителя си Пламен Георгиев. Затова не е неочакван и фактът, че за попълване на състава й са препоръчани тъкмо толкоз претенденти, колкото са местата и в действителност терминът " избор " не е най-точният.

" Още когато беше основан този закон споделих, че тази комисия не можем да я преглеждаме като групов орган. Това е една комисия, която работи като едноличен орган. Странен абсурд, само че по този начин се получава поради пълномощията на ръководителя, в това число и да сортира хората с които с които ще работи - ще назначава шефовете на дирекции, а и в границите на страната, което прави цялата отвесна на работа на Комисията подчинена, на процедура, само на ръководителя... В стенограмата от чуванията видях, че един от членовете от претендентите за членове на комисията в прав текст е споделил, че за него тази комисия би трябвало да работи на правилото на единоначалието. Не единствено от законовия текст, само че и от настройката на посочените разбираме, че тя ще работи по този метод ", споделя Славов. Кои са новите членове

Антоанета Цонкова и досега е член на комисията, защото от 2013 година е в състава на миналата Комисия за лишаване на нелегално добито имущество, която стана основата за новата КПКОНПИ.
Силвия Къдрева бе шеф на Публичния указател в Сметната палата, който също се вля в новата комисия.
Атанас Славчев и Пламен Йоцов са фрагменти на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, и двамата са приключили военни учебни заведения.

При чуването в комисията по спор на ползи всичките нови членове на въпрос от комисията обявиха подготвеност да минат инспекция пред полиграф. Иначе законът планува, че всички членове на комисията би трябвало да преминат инспекция за честност и непреминаването на такава инспекция е съображение за освобождение от заеманата служба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР