Пламен Георгиев беше предпочитания избор на Бойко Борисов за главен

...
Пламен Георгиев беше предпочитания избор на Бойко Борисов за главен
Коментари Харесай

Христо Иванов: Необходим е механизъм за отчетност на главния прокурор

Пламен Георгиев беше желания избор на Бойко Борисов за основен прокурор, само че допускам, че той към този момент е изпаднал от късата листа след абсурдът „ Апартамент гейт”. Това уточни в предаването „ Лице в лице” Христо Иванов – съпредседател на " Демократична България ".

Няколко изявления в медиите разкриха, че има разминаване сред разноските и приходите на ръководителя на КПКОНПИ по придобиването на парцели под данъчната оценка и недеклариране на тераса от 186 кв.м. За покупко-продажбите му тече инспекция на Върховната касационна прокуратура и НАП-София, а самият Георгиев е в отпуск.

Още от времето на Никола Филчев има решение на Европейския съд по правата на индивида, който откри, че в България липсва механизъм за дейно следствие против основния прокурор и десетилетия не се прави тази промяна, уточни Христо Иванов във връзка думите на Сотир Цацаров, че би трябвало да се промени на статута на главните лица в правосъдната система, като обвинител №1 и ръководителите на висшите съдилища да може да бъдат разследвани.

Според Христо Иванов е нужен и механизъм за отчетност на основния прокурор. „ Пред националното заседание той чете годишен отчет, в който има статистика, на е нужен и ефикасен механизъм за настояща отчетност, тъй че прокуратурата да престане да бъде един остров, който тъне в безотчетност”, означи Христо Иванов. По думите му Народното събрание следва да управлява прокуратурата, тъй като това е висшият парламентарен орган, който съставлява цялото общество.

Нямаме потребност от нова конституция, а от преразглеждане на някои механизми в тази, разяснява още някогашният министър на правораздаването. „ Трябва да възстановим парламентарната република, да възстановим действителната самостоятелност на съда, в това число и от въздействието на основния прокурор”, уточни още Христо Иванов във връзка навършването на 140 година от приемането на Търновската конституция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР