Пламен АсеновЕ, стига де. То бива, бива литературно разпищолване и

...
Пламен АсеновЕ, стига де. То бива, бива литературно разпищолване и
Коментари Харесай

Това tashak ли е граждани? Българин номиниран за Нобел?

Пламен Асенов

Е, стига де. То бива, бива литературно разпищолване и издигане до най-витиеватия връх на некадърността в нашата блага Родина, но това минава всевъзможни граници.
Здравка Евтимова, като ръководител, с опрощение, на Българския П.Е.Н. клуб, с опрощение, още през януари била подписала номинацията на Георги Господинов за Нобелова премия за литература. Пак с опрощение.
Този човек, чиито литературни достолепия са извънредно съмнителни, тъй като написа на равнище „ есе с детайли на размишление на ученичка от 12 клас “ и който по „ неведоми “, за някои обаче - напълно ведоми - пътища, се издигна до европейска литературна звезда, в този момент е номиниран и за международна. И нищо, че естествени хора като македонците безогледно му се подиграват в един техен известен комедиен сериал,
Да, знам, Господинов няма да завоюва премията, щото е бял, а не чернокож травестит, роден в дълбокото на Черна Африка, който ненавижда американските империалисти, задето желаят да излекуват и образоват народа му. Нито е маскирана като жена мъжествена лесбийка с мустаци, наметната с бурка, герой против тиранията на афганистанските талибани. Да, нали знаем – тъкмо

такива ги избира в последно време политически правилният Нобелов комитет

Но въпреки всичко - Нобел за Георги Господинов?
След Бойко Борисов за министър председател и Румен Радев за президент, няма ли метод най-малко за малко да се държим съществено, жители, в тая наша България!
Знаем, „ нашето момче “ няма да завоюва Нобела, не е чак джендър с тежко политическо обръщение, а кара по-лежерно - пробва да се придържа в трасето на нереалната философия. Или това, което срамна литературна фигура като Пауло Коелю, има поради под „ философия “ - леко и прелестно философстване, връх пред очите на младите и недоучени, само че амбициозни девици, които желаят да изгасят половия си огън с интелектуален, само че все не съумяват.
И, да, Казандзакис е номиниран 9 пъти за Нобел, само че не печели нито един път, да забележим Господинов по какъв начин ще се показа в тази несъществуваща ранглиста. Щото това няма да му е последната номинация, помнете ми думата. Българският народ желае най-сетне да има с кого още да се гордее, с изключение на с Христо Стоичков и Григор Димитров.
Защо, бе, Здравке? Не те ли малко досрамя, когато подписваше?

Ама какво се чудя, то човек като се съгласи да стане началник на такава срамна, от дълго време и изцяло

овладяна от комунистите организация,

каквато е така нареченият български П.Е.Н. клуб, оттова нататък всяко недосрамяване става все по-лесно и по-лесно.
Не за друго, а единствено за размисъл, ще напомня имената на някои от най-прочутите - и съгласно мен пример за премията - писатели нобелисти през годините: Хенрик Сенкевич, Ръдиард Киплинг, Селма Лагерльоф, Морис Метерлинк, Рабиндранат Тагор, Уйлям Бътлър Йейтс, Джордж Бърнард Шоу, Анри Бергсон, Томас Ман, Юджийн О`Ниил, Франсоа Мориак, Уинстън Чърчил, Ърнест Хемингуей, Албер Камю, Борис Пастернак, Салваторе Куазимодо, Иво Андрич, Джон Стайнбек, Георгиос Сеферис, Ясунари Кавабата, Самуел Бекет, Александър Солженицин, Хайнрих Бьол, Одисеас Елитис, Чеслав Милош, Елиас Канети, Габриел Гарсия Маркес, Уйлям Голдинг, Йосиф Бродски, Камило Хосе Села, Шеймъс Хийни, Вислава Шимборска, Харолд Пинтър, Марио Варгас Льоса, Патрик Модиано, Боб Дилън.
И Георги Господинов. А, по какъв начин ви звучи?

О, да, знам всички нелепости, които ще се избълват по мой адрес поради този текст, само че избирам, както върша към този момент над 40 години, да кажа какво мисля, а не да махна с лека ръка на днешната национална дивотия, която на следващия ден наложително ще се трансформира в следващата национална контузия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР