Пламен Асенов, специално за Faktor.bgВасил Божков се върна в България

...
Пламен Асенов, специално за Faktor.bgВасил Божков се върна в България
Коментари Харесай

De Profundis: Васил Божков като предпоследния руски коз в България

Пламен Асенов, особено за Faktor.bg

Васил Божков се върна в България и тук настана огромна суматоха по въпроса „ за какво “. Развиват се какви ли не хипотези, някои от които – фантастични.
Има версия да вземем за пример, че Божков си идва, тъй като в Дубай към този момент му е тясно - управляващите там го уведомили, че повече не могат да подсигуряват неговата сигурност. И той – хоп, незабавно се качва на самолетчето за благата Родина, нищо, че заптиетата чакат да го арестуват още на летището. Защото, нали, въпреки всичко индивидът има 19, доколкото помня, повдигнати обвинявания и то не поради измами в играта „ Пускам, пущам забрадка “, а за съществени престъпни неща – убийства, рекет, корупция, такива работи.
Абе, хора, на този тип хора сигурността никой в никакъв случай и на никое място не може да подсигурява. А и Божков да не би да е вманиачен или закъсал нещо с парите, та, вместо да се подслони още по-далече, на някой остров в топлите морета, да се върне непринудено в България и да търка наровете в ареста без климатик? Ами, най-малко доколкото знам,

не е нито вманиачен, нито закъсал с парите

Дошъл бил да почисти името си – викат някои наивници. А някои ненаивници го викат също, само че единствено с цел да иронизират обстановката.
Моят въпрос в тази ситуация е – да почисти името си до какво равнище на непорочност. Щото то върху него са насъбрани знайни и незнайни, само че като предписание – не изключително чисти – каузи, сътворени по време на целия преход, че и преди този момент. Освен Божков, Тракторът беше един от дребното дейни публични деятели, по този начин да го кажем, останал като динозавър от тези времена. Но и той към този момент не е измежду нас. Другият бездънен състезател, който

знае всичко и има пръст на всички места,

е Ахмед Доган и май с това описът се изчерпва.
Като напомням тези неща, в действителност желая да кажа, че хората от този тип нормално не влагат някакво огромно старание, с цел да си изчистят името – с изключение на, несъмнено, с цел да заблудят публиката, че това вършат. На тях тъкмо за името не им пука изключително, пука им за живота. Така че към завръщането на Васил Божков вярно някой напомни остарялата мъдрост на Бойко Борисов – по-добре жив в пандиза, в сравнение с мъртъв на независимост.
Но и това в тази ситуация не е положително пояснение, изключително като знаем манталитета на Васил Божков, който цялостен живот показва предпочитание да е победител, да е на върха, да държи доста влакна в ръцете си. И тъкмо той да се върне, единствено с цел да опази жалкия си живот без пури и други дребни житейски удоволствия в кауша, под командването на някакъв потен и смрадлив старшина? Не става.

Ама бил имал съглашение с прокуратурата да бъде предпазен очевидец. И какво се обърка, та тъкмо прокуратурата пред съда настоя мярката му да бъде „ задържане под стража “, не „ домакински арест “, което би го устроило прелестно? А съдът се съгласи.
Може тъкмо това да е част от играта, чиито сюжет е написан авансово, а в този момент, при оспорването на мярката, съдът да я промени – споделят ни. Може. Но може и да не стане по този начин, ще забележим.
Така или другояче, нито едно от всички тези пояснения не е приемливо единствено по себе си. Има обаче едно друго, което сплотява късчета от всичките и ми наподобява най-вероятно. И то е, че не Васил Божков се връща в България, а огромното съветско шефство го праща да се върне тук, с цел да помогне по един или различен метод

хаосът в страната да се усили,

а около това да падне жертва пъклен неуместното за Кремъл държавно управление на „ сглобката “ сред Политическа партия – Демократична България и ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.
Ситуацията е такава, че Москва явно активизира всичките си запаси, откакто се видя, че Българска социалистическа партия и Възраждане не стават за нищо и не могат да свършат никаква сериозна работа в Парламента, с изключение на да подвигат звук. Президентът Румен Радев пък, откакто цели две години държа директно властта, вместо да я усили, също се издъни. Той някак съумя да изпусне от надзор прелестната за москалите обстановка с антикосттитуционното и антидемократично, само че дейно от тяхна позиция, ръководство на поредицата служебни държавни управления, които „ управляваха “ под вдигнатото над тях партизанско юмруче на президента.
От тази позиция, Васил Божков май остава единственият подобаващ за момента състезател, който има задоволително запас - сили, въздействие и благоприятни условия, да подкрепи усилването на хаоса в страната, като по този метод поддържа опитите за

събаряне на кабинета Денков – Габриел

и връщане към нова поредност служебни кабинети и предварителни избори. А че към Божков има обвинявания и той може да се окаже в пандиза, за руснаците не е изключително значимо събитие.
В тази обстановка могат да се осъществят дейно най-малко два проекта. Първо, в случай че индивидът остане в кауша, макар авансово постигнатите сделки, може да развие оттова някаква по-съществена конспирация през слугинажните медии. И да се държи героично пред съда като Георги Димитров на Лайпцигския развой. Ако пък в съда бързо се намерят наши хора и трансформират мярката му за неотклонение, като го сложат под домакински арест, още по-добре, оттова всичко е надалеч по-лесно.
Ето за какво чакам Васил Божков, който до момента мълчи, да проговори, чак когато стане дефинитивно ясно от кое място ще би трябвало да го прави и каква технология на операцията ще би трябвало да употребява, в тази работа си има особености.

Аз персонално не съм сигурен, че той има какво повече да каже, с изключение на това за корупцията на кабинета Борисов, което е към този момент известно и повтаряно много време. Може и да е правилно, не знам, само че не това има значение в този бизнес. Важна за в допълнение развиване на хаоса е самата опция Божков да застане и да приказва пред цялата българска аудитория, вперила очи и уши в него. Масата хора, които така и така са към този момент тотално комплицирани и недоверчиви, ще бъдат зашеметени в допълнение с още един огромен пестник зад врата, който ще им каже – кротувайте си под „ скритата “ тирания на Радев, при която въпреки всичко има някакъв прочут ред, тъй като виждате, че безредието и неяснотите, свързани с ръководството на „ демократите “ и „ проевропейците “, са по-лош вид.

Разбира се, незабавно слушам две възражения, свързани с тази догадка. Първото е, че по какъв начин по този начин съгласно мен Божков е човек с нрав на победител, който желае постоянно да е на върха и да няма никой над него, а в този момент се оказва, че има съветски началници, които могат да го разиграват като пионка – да си го държат в Дубай под надзор и да го изстрелят назад в България незабавно, щом стане належащо.
Ами да, такава е българската орис.

Целият така наименуван „ преход “ тук е плануван в Москва

и осъществен значително под московски надзор. И то освен в едрите линии, много от дребните „ герои “ на този преход, по един или различен метод, са свързани и следени директно от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и службите, които го заместиха. И евентуално Божков е плануван като надълбоко консервиран съветски херой.
Как другояче толкоз подмолно, надали не – интимно, без да е непрекъснато във фокуса на медиите, ще натрупа милиардите, които натрупа по време на прехода, като избегна резултатите от кървавите гангстерски войни тук и в това време остана с задоволително мощно въздействие, с цел да получава великански държавни поръчки и всевъзможни други благини от разнообразни по политически темперамент държавни управления. А и да оцелее десетилетия наред при реализацията на прекомерно рисковото си занимание – търговията с същински антики, която от много време е в ръцете и се управлява компактно от българските служби.
Така, де, желая да кажа, че в случай че в България небето над главата на Божков е чисто и той си фантазира, че е най-великият, то в доста по-големия външен свят, където се простира активността му, няма по какъв начин да мине без шеф, който го пази, дава му благоприятни условия, само че и го използва.

Второто несъгласие е, че на фона на един много комплициран проект с присъединяване на Божков, руснаците можеха да употребяват доста по-лесно и по-ефективно, другата си огромна съчка в България – Ахмед Доган, за

да разглобят „ сглобката “

и да върнат комфортното статукво с Радев отпред. Вместо това, Движение за права и свободи като че ли по-скоро подкрепя кабинета Денков – Габриел и то по отношение на неща, които са срещу съветския интерес. Те поддържат да вземем за пример промяна в специфичните служби, промени в Конституцията, които да понижат опциите за въздействие на президента и силата на основния прокурор, закони, свързани с Шенген и Еврозоната.
Е, да, и по този начин ще бъде, до момента в който пристигна в действителност верният миг Движение за права и свободи да се задейства и действително да блокира, вместо да поддържа, тези промени. Доган е и постоянно е бил в действителност най-последния съветски коз. Той непрекъснато мимикрира, играе Троянски кон вътре в дадена политическа структура, с цел да е в курса на нещата, само че се намесва най-после. Да си спомним приемането на Конституцията през 1990. Свалянето на държавното управление на Филип Димитров. Подкрепата за Първанов и общите държавни управления на Движение за права и свободи с Българска социалистическа партия и Национална движение „Симеон Втори", напълно изразители на съветския интерес в България. И по този начин нататък.
Всъщност Васил Божков е предпоследният съветски коз в сегашната обстановка,

Доган е последният,

той не е задействан, само че и това ще стане, в случай че доста се наложи.
А ние, почтената аудитория, гледаме в профил и се чудим какво става, за какво става, по какъв начин става, до момента в който най-после махнем с ръка и си кажем – абе, да вършат, каквото си желаят, ние не можем да променим нищо.
Можем, само че не знаем по какъв начин. А и не знаем дали в действителност желаеме. За да се случат промени са нужни старания, а масата българи избират да не мърдат доста, че да не се запотят и да настинат, даже в летните жеги.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР