Пламен Асенов, специално за Faktor.bgСвободният свят спешно трябва да приеме

...
Пламен Асенов, специално за Faktor.bgСвободният свят спешно трябва да приеме
Коментари Харесай

De Profundis: Путин атакува демокрацията в името на мира – ами да го умиротвори

Пламен Асенов, особено за Faktor.bg

Свободният свят незабавно би трябвало да одобри изключително законодателство, отдадено особено на връзките с Русия.
То би трябвало да има краткотраен, въпреки и, евентуално, дълготраен темперамент - с небосвод не просто до цялостното евакуиране на Русия от Украйна и другите окупирани непознати територии - Молдова, Грузия и прочие, само че и до времето, когато страната действително ще престане да бъде опасност за мира и сигурността по света.
Подходът в тази ситуация би трябвало да е противоположен на досегашния - не да се постановат меки наказания и те сякаш да се втвърдяват с увеличение безчинствата на путинския режим, а назад. Тъй като е налице безпределно безочливо и рисково за света закононарушение - разпалване на война против демокрацията в сърцето на Европа - да се наложат в този момент, незабавно, най-силните, най-крайните вероятни наказания и вероятно, с отстъпленията, направени от режима, да се отпускат те лека-полека.
Иначе работата няма да стане - нещо, което ясно се вижда, откакто заканите на Запада за „ страховити наказания “, в случай че Русия нахлуе в Украйна, се оказаха изцяло неефективни приказки за наивници и единствено зарадваха Путин.
В това изключително законодателство, преди всичко, Владимир Путин, Сергей Лавров и другите гневни кучета от кремълската тайфа, би трябвало да бъдат

публично упрекнати във военни закононарушения и оповестени за интернационално търсене

С тях персонално не би трябвало да се договаря отсега нататък към този момент в никакъв случай. Всички страни от Свободния свят би трябвало да прекратят дипломатическите си връзки с Москва и там да остане единствено едно малко общо посланичество на Запада, с което руснаците да контактуват.

Същото се отнася и до визовия режим. Първо, би трябвало да се отнеме краткотрайния или непрекъснат статут на всички руснаци, които в този момент живеят на Запад - с нужните филантропични и политически изключения - и те да бъдат върнати в Русия. Второ, визовият режим за излизане оттова би трябвало да бъде затегнат до дъно, да се вкарат строги правила, съгласно които издаването на визи за пътешестване в Европейски Съюз, Съединени американски щати, Япония или Австралия би трябвало да е извънредно лимитирано и да се осъществя отново единствено посредством общо посланичество на Запада.

Туризъм в България ли? Ами почивайте в Сибир, гълъбчета. Разглеждане на катедрали? Гледахте, каквото гледахте…..
Е, да, с цел да има единно общо дипломатическо посланичество, ще би трябвало всички ние да се откажем от още малко суверенитет по въпросите на външната политика, само че сега общата позиция и общият интерес са в действителност по-важни от тези на обособените страни и това би трябвало да е нашият управителен принцип - противоположното към този момент сме го играли, Путин и до момента ни разделяше, като ни влияеше поотделно.

Всички съветски активи в западни банки би трябвало да бъдат блокирани, да се забранят съветските вложения в какъвто и да било бизнес на Запад, а към този момент направените вложения да се замразят. Русия би трябвало да бъде извадена от системата за интернационалните разплащания SWIFT. Членството на Русия в интернационалните търговски и други организации би трябвало да бъде прекъснато, да бъде спрян достъпът на съветски артикули на интернационалните тържища, да се забрани превозването на каквито и да било съветски артикули по суша, въздух и вода през границите на страните от демократичния свят.
На Русия би трябвало да могат да се продават единствено стеснен брой западни артикули и то на специфични общи цени.
Навсякъде в Свободния свят би трябвало

да се спре разпространяването на формалните съветски медии,

които са рупор на кремълската пропаганда; да се спре работата на локални медии, финансирани, директно или индиректно, с съветски пари; да се инкриминира съветската агитация, т.е., да има наказателно гонене за така наречените „ съветски тролове “ или „ анализатори “, които популяризират съветските „ опорни точки “ и оказват друга - директна или косвена - поддръжка на съветския режим и подкрепят реализацията на неговите незаконни ползи.
Логично е също, че би трябвало да се забранят всички локални партии, които се финансират директно или индиректно от Русия и които се застъпват за съветските ползи по един или различен метод, в една или друга сфера. Някакви наказания би трябвало да има и персонално против западни политици, предприемачи или културни дейци, които се слагат в услуга на Русия - такива като някогашния немски канцлер Шрьодер, артиста Жерар Депардийо, режисьора Емир Кустурица, упрекнатият в шпионаж Малинов и прочие видове.

С други думи - би трябвало изцяло и еднопосочно да бъдат прекъснати всички дипломатически, търговски, транспортни, културни и всевъзможни връзки с Русия, каквото и да ни коства това в стопански, политически или персонален проект.

Кремъл би трябвало да бъде подложен безусловно под карантина,

да остане оптимално изолиран от останалия свят, а на Путин и шайката му да бъде обяснено еднопосочно, че всеки опит за нова военна офанзива против който и да било този път ще срещне директен и мощен боен отговор.
Много ми се желае, несъмнено, да не се постановяваше да употребявам думи като „ възбрана “, а тези и още доста нужни стъпки - не мога да изброя всички - да се случат при единодушие у хората от Свободния свят, заради общата трезва преценка на заплахите, свързани с безумния кремълски режим - който заплашва освен Украйна, освен Европа, а и самите устои на демокрацията.
За страдание - няма го този здрав разсъдък и това единодушие. Дори през днешния ден, в най-горещата фаза на спора, взривен от незаконната власт на Путин и кликата му, немски политици се оправдават, че е „ доста мъчно “ да се изключи Русия от системата SWIFT, тъй като, видите ли, ще им закъса бизнеса с Русия. За италианци и французи също било мъчно. Ами те са огромни стопански системи, ще го преглътнат - да са мислили в точния момент и да са научили простичкият урок - който прави бизнес с Дявола, в един миг наложително гори, в това число в Геената огнена.

Да, естествено, всички тези оферти са свързани с ограничавания на човешки права - имам поради нашите лични права, на хората от Свободния свят. Например няма да можем в Ермитажа и Пушкинския музей да се любуваме на всякакви картини, откраднати от руснаците по едно или друго време. Но това ще го преглътнем, въпреки мъчно, нали.
На пръв взор, ще бъдат нарушени и някои от водещите за нас демократични правила, изключително във връзка с Русия и руснаците.
Но явно такова време е пристигнало - с цената на известни жертви, би трябвало да спасим демокрацията, тъй като другояче на следващия ден може да нямаме какво да спасяваме и къде да прилагаме тези свои правила. Достатъчно е да прочетете лъжливите и нагли изявления на Путин от последните дни, с цел да разберете, че

за него демокрацията е главният зложелател,

който той желае да унищожи. Достатъчно е единствено даже да чуете думите му, казани пред представители на съветския бизнес, че войната в Украйна се води в името на мира, с цел да разберете какво става и в какво положение се намираме.
Да, за това положение не ни е отговорен единствено Путин, отговорни сме и самите ние, че не взехме нужните ограничения в точния момент - по тази причина в този момент ще би трябвало да плащаме двойна и тройна цена. Но въпреки всичко - по добре да я платим и да решим внезапно казуса, в сравнение с да продължим да шикалкавим, сами да се мъчим, а и да го завещаем на децата си.
Защото Русия освен няма да спре с експанзията против света. Дори да не е Путин на власт, Русия е необикновен тип империя, тя ще си роди нов Путин - и той ще продължи да тормози всички от нейно име.
И още нещо, което слушам като несъгласие - за какво поради путинския режим да обричаме на премеждия елементарните руснаци, които са почтени.
Ами да помислим. Първо, с цел да поддържа и развива армията си, не Западът, а Кремъл харчи обилно парите на съветските данъкоплатци, вместо да ги употребява в тяхна изгода. Второ, като води незаконните си войни, Кремъл обрича на страдалчество освен елементарните руснаци, като ги праща да мрат в името на лъжливи, изцяло безумни и безсмислени дела, а и хората, които нападна и които „ елементарните “, а също и „ почтените “ руснаци избиват по негова заповед.
Трето, както царският и болшевишкият режим, по този начин и Путинският умишлено държи така наречените елементарни руснаци в материална и духовна мизерия, с цел да може по-лесно да ги баламосва и ръководи. Четвърто, Кремъл, дружно с назначените от него „ предприемачи “, присвоява голямата част от облагите от разпродажбата на съветски активи и обрича идните генерации на беднотия.
И пето, съгласно експресно изследване на Всероссийский центр изучения общественного отзиви (ВЦИОМ), 73 на 100 от руснаците поддържат признаването на Донецк и Луганск. Това да ви звучи като непорочност? Дори да лъжат съветските социолози, наподобява не лъжат чак толкоз доста, тъй като резултатът подхожда изцяло на поддръжката, която режимът получи за присвояването на Крим и в други сходни случаи.

Да, в Русия има някакви съпротивителни сили и една част от тях би трябвало да бъдат подкрепени по всевъзможен начин извън в битката им против незаконния режим на Путин. Да не забравяме, обаче,

огромна част от опозицията в Русия са комунисти-динозаври и други типове левичари,

плюс ултранационалисти, които подлагат на критика Путин, че е прекомерно мек със Запада. Така че съдействието с съветската съпротива е мъчно по същата причина, по която е сложна интеграцията на ромите - ние работим с тях като с единна общественост, а те не са такава и по тази причина огромна част от парата отива в свирката.

Така или другояче обаче, като цяло аз съм несъмнено последният човек, който би желал да лимитира права и да нарушава правила - по тази причина споделям, че всичко разказано би трябвало да стане с приемане на изключително законодателство, което да има краткотраен темперамент, да е насочено и да визира единствено и само връзките с Русия и да ни е обица на ухото, с цел да не стигаме дотук и в други сходни случаи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР