Плакати на автори от 18 държави са изложени на открито

...
Плакати на автори от 18 държави са изложени на открито
Коментари Харесай

Плакати на автори от 18 държави са изложени на площад „Славейков“ в София

Плакати на създатели от 18 страни са изложени навън в София. Общо над 60 произведения могат да бъдат прегледани на площад „ Славейков “.

Създателите на творбите са от България, Португалия, Полша, Франция, Сърбия, Китай, Германия, Унгария, Съединени американски щати, Англия, Дания, Финландия, Япония, Швейцария, Бразилия, Мексико, Словения и Чехия. Всички произведения са печелили международни награди, а техните създатели са гостували през годините в София по покана на Международното триенале на театралния афиш, оповестяват уредниците.

Сред артистите в изложбата са Люба Томова, Страхил Димитров, Симеон Кръстев, Людмил Чехларов, Жоао Машадо, Мая Волна, Мила Лозанова, Аник Орлеанж, Теодор Лихо, Бата Кнежевич, Валдемар Свежи, Божидар Икономов, Джианпинг Хе, Ищван Орос, Джон Гравдал, Алан Флетчър, Божидар Йонов, Гите Кат, Теодор Ушев и други

Експозицията е част от юбилейното десето издание на Международното триенале на театралния афиш, чиято програмата стартира в границите на празниците на изкуствата „ Аполония “ в Созопол.
„ Международното триенале на театралния афиш има над 7000 плаката от целия свят. И то от най-големите и обилни създатели. Подбрахме една сбирка, която дава въодушевление на площад „ Славейков “. Да не приказваме, че галерията на плакатите е улицата, а не галериите с интериорни пространства. Другото нещо е, че по този метод желаеме площад „ Славейков “ да придобие различен темперамент, който е въпреки всичко обвързван с културата и изобразителните изкуства. Смятам, че по този метод ще възродим интереса освен на художниците, само че и на артистичните среди и театралите в България да извърнат малко повече внимание на художествения афиш, обвързван със сцената, а освен на фотографията. За да има някакъв подтекст, да има провокация, която съгласно мен е забавна и в целия свят се цени “, разяснява пред Българска телеграфна агенция Божидар Йонов, един от създателите на триеналето.

Голям интерес към актуалното издание на събитието регистрират уредниците, като за присъединяване в състезанието са подадени близо 4200 плана. Селекцията е направена от жури в състав Божидар Йонов, Албена Спасова, Георги Лозанов, Иван Кашлаков, Камен Балкански, Мила Лозанова и Парашкев Фереджанов. Творбите ще бъдат показани в Националния замък на културата (НДК), като изложбата ще бъде открита на 1 ноември.

„ Само от Китай пристигнаха 600 плаката. Хайде там са милиони тези, които работят в тази област. Но представете си един китаец, който не е чувал за България, камо ли за София, внезапно да каже, че ще изпрати афиш и до България в Европа. Аз считам, че по този метод пропагандата по отношение на изкуството е доста добра. И освен за Китай приказваме. Над 40 страни имат присъединяване в триеналето “, добавя Йонов.

Плакати на лауреати на форума, участници в журито и дарения от други триеналета, свързани с това изкуство, ще бъдат показани в съпътстващи изложения в „ Квадрат 500 “, изложба „ Райко Алексиев “ и други В изложба „ 88 “ ще бъде открита и експозиция в памет на български плакатисти, измежду които Асен Старейшински, Божидар Икономов, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев и Стефан Десподов.

Международното триенале на театралния афиш в София е основано през 1994 година от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова. Тази година то се организира със съдействието на народен фонд „ Култура ”, столична стратегия „ Култура “, Полския институт в България и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР