Плаж Корал“ и тази година е една от горещите точки

...
Плаж Корал“ и тази година е една от горещите точки
Коментари Харесай

Проверка на OFFNews за достъпа до `Корал`: Пеша може, с кола – не

 Изсипаха камион с пръст, с цел да блокират пътя към плаж Корал  Ангелкова ревизира: Има пешеходен достъп до плаж Корал  Ангелкова: Къмпингуващите не са над закона, инспекции ще има
Плаж „ Корал “ и тази година е една от горещите точки по Черноморието, откакто притежателите на земи, добити по чудноват метод преди години, ги оградиха. Летуващи там се оплакаха, че достъпът до линията е възпрепятстван, а пред една от националните малките екрани се съпоставиха с хлебарки, които лазят, с цел да стигнат до плажа.

Скандалите към линията започнаха откакто преди повече от месец притежателите на земи набиха колове, опънаха тел към плажа и сложиха и жива защита. Въпреки изказванията на почиващи там, че достъпът е стеснен, след няколко инспекции на Министерството на туризма и други институции, формалната държавна теза беше противоположната.

Какво сподели нашата инспекция?

До плажа за природосъобразен туризъм, колкото и гръмко да звучи, „ Корал “, се стига по разрушен общински път от село Лозенец. Входовете към пясъка са няколко. Една от първите отбивки вдясно, посока от Лозенец, се спуска към линията – по асфалтов път, без ограждения и по едно малко мостче се излиза на плажа.

Там и през днешния ден има десетки плажуващи. Някои от тях са недоволни от свадите, свъзрани със забиване на колове, ограждане на дюните към плажа (превърнали се в частни имоти), загражденията и последното затруднение – изсипана купчина пръст на един от подстъпите към плажа. Попадаме и на семейство от Велико Търново, които за първи път идват на „ Корал “ и ще им е финален – стопират колата си надалеч, вървят през гори и храсталаци. Проблемът на множеството, с които беседваме, е точно прекъсването на колите по-далеч. Не липсват и терзания, че както е почнало ограждането, може в недалечното бъдеще да се появят и бетонови постройки – хотели и комплекси.

Не липсват и отзиви на хора, на които не им пречи цялата обстановка, в това число апели, че вървенето пешком е здравословно. Мъж от Пазарджик, който от 30 години събира загар на „ Корал “ с усмивка споделя, че българинът не е привикнал да заплаща за нищо, в това число и за паркинг.

Лесно ли се стига до плажа?

Успяхме да излезем през различен вход, който е ограден, порталът за пешеходци е отворен и никой не те стопира да отидеш или да си тръгнеш от плажа. До там се стига през горичка, тревата е окосена и утъпкана. Именно на тази преграда стои табелата, че автомобилният достъп е неразрешен.

Има и трети подстъп към плажа, също ограден с колове и тел, част от които са изкъртени, а повече от грозна е гледката на изсипаната пръст. Тя попречва стигането до плажа, само че с коли, тъй като точно от такива е направена просеката през гората. Такива има още няколко, всичките оградени с тел.

Колко законна е станала продажбата на заградените терени през годините е противоречиво. Едно обаче не е - достъп до плажа има. Друго го няма към този момент – караваните, кемперите и колите, минали през горичката и паркирали върху дюни. Каквито на „ Корал “ има и това е неоспоримо, макар че отсъстват в някои карти и даже в плана за Общ устройствен план на Царево има дадена опция те да се застроят, макар че е нелегално.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР