Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко

...
Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко
Коментари Харесай

Петър Илиев нанесе тежък удар на ИТН, вместо да се оттегли

" Плагиатството е тип машинация, заради което е считано за тежко нарушаване на научноизследователската нравственос, неприемливо като действие и държание на член на академичната общественост ", е установила етичната комисия. В своето мнение те обръщат внимание и на обстоятелството, че след началото на инспекцията се появи второ издание на книгата с 80 страници по-малко.

Копираните текстове са от дисертацията " Парламентарен надзор " на доцент доктор Наталия Киселова, учител също в СУ.

Комисията се състои от 10 члена: преподаватели, студент и човек от администрацията.

Часове по-късно Петър Илиев реагира остро на мнението на комисията и оспори нейната легитимност. В Туитър то написа: „ Оруеловата " 1984 " се е пренесла през 2021 година в Храма на науката, като инструмент за премахване на неуместни учени и преподаватели. Дали политическата и " чрезвичайна " целенасоченост не е почнала по болшевишко-комисарски метод да доминира над върховенството на закона? “

Прав е: неговата поява, напредък и порив към висок пост във властта припомнят точно „ болшевишко-комисарския “ метод за придобиване на значим пост.

Илиев съобщи също, че в комисията има човек от „ Демократична България “, което е повлияло на решението. Става дума за доцент доктор Боряна Мусева, която обаче надали би могла да накара всички девет членове да се съобразят с нейното мнение.

Според разпоредбите на Софийския университет, в случай че учител е махленски в плагиатство, това е съображение за дисциплинарното му уволняване. Казусът към този момент е в Юридическия факултет, който ще би трябвало да образува комисия, която да се произнесе.

Илиев атакува, само че по този начин и не споделя нито дума за плагиатстваните текстове в размер към 90 страници. Оказва се че е преписал даже с позволените в истинския материал неточности. Няма опрощение, нито примирение пред неприятното изобличение.

Петър Илиев нанесе по-големи вреди на „ ИТН “, в сравнение с всичките съперници на празненства през последните месеци, взети дружно. Не е изключено той да е заблудил управлението на партията за казуса с плагиатството, тъй като другояче оттова надали биха го защитавали с такава убеденост, с каквато го сториха няколко пъти.

Изненада. След решението на етичната комисия от Има Такъв Народ продължиха да пазят Петър Илиев. Главният въпрос за тях бил: Защо тъкмо в този момент излиза това решение? Сякаш има значение, когато е потвърдено, че си изплагиатствал, по кое време тъкмо ще бъдеш изобличен!

Илиев пропусна момента да избави всички от извънредно конфузното състояние, като се отдръпна самичък – от университета и партията, която му даде доверие.

Витали Роник
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР