Пийването на по питие преди вечеря е навик за мнозина

...
Пийването на по питие преди вечеря е навик за мнозина
Коментари Харесай

Какво да пием и какво не преди вечеря

Пийването на по пиво преди вечеря е табиет за мнозина - без значение дали след работа, за да отпуснем напрежението, или пък преди да си поръчаме храната, ако сме решили да хапнем на открито.
 Шампанско против просеко - по какъв начин се вършат и какво в действителност ги отличава
Шампанско против просеко - по какъв начин се вършат и какво в действителност ги отличава

Не е задоволително шампанското да е единствено от Шампан

Оказва се обаче, че някои типове алкохол могат да повлияят отрицателно на чувствителността на небцето ни и надлежно възприемането на усета на храната и напитката, с която я комбинираме по-късно. Затова и е потребно да знаем какво е най-подходящо да пием преди вечеря, както и какво да заобикаляме.

Както знаем, най-силен е твърдият алкохол с висок градус. Питиета като водка, уиски, ром, бърбън и скоч могат да доведат до притъпено чувство в небцето и надлежно на усета. Специалистите изясняват, че твърдият алкохол блокира протеините, нужни за образуването на слюнка в устата и това предизвиква дехидратиране на клетъчните стени на небцето ни. Слюнката оказва своята роля по отношение на чувствителността, по тази причина сухотата в устата може да повлияе негативно на вкусовите ни рецептори.
 Снимка 685944

Освен изсушаващия резултат, потреблението на мощен алкохол може да ни накара да усетим притъпяване и изтръпване. В този случай е доста допустимо да не сме толкоз способни да отличаваме по-комплексни усети. Спиртните питиета могат да трансформират и усещането ни за киселинност и наслада във виното, което постоянно се употребява дружно с едно главно ядене да вземем за пример.

Колкото до коктейлите преди вечеря, те също не са целесъобразни, изключително по-високоалкохолните и сладките, които имат мощен и изразителен усет. Тях е по-добре да оставим за след храненето или дружно с него.
 Снимка 685942

Разбира се, количеството на напитките, които консумираме преди вечеря, също е от голяма важност. Тук още веднъж важи генералното предписание, че ключът е в салдото и не трябва да прекаляваме, тъй като колкото повече пием, толкоз повече притъпяваме сетивата си.

И по този начин, с цел да не се чудим какво тъкмо да пийнем преди вечеря, постоянно можем да заложим на аперитив. Този тип напитки са сигурен избор, защото са с ниско наличие на алкохол и приятни за небцето.
 Снимка 685950

Освен това доста аперитиви са и с по-висока киселинност, което хем " разсънва " вкусовите ни рецептори, хем прочиства небцето. Билките, които съдържат, предизвикват храносмилането, и имат леко горчив усет, който приготвят вкусовите ни рецептори.

Друг плюс е, че аперитивите нормално са с ниско наличие на алкохол и това оказва помощ да не претоварим небцето, с цел да можем да се насладим по-късно на ястието и виното, с което то постоянно се комбинира.
 Може ли водата да ни избави от махмурлук
Може ли водата да ни избави от махмурлук

Поне сигурно няма да ни навреди

Напитката, която обаче постоянно би трябвало да участва на масата ни, е водата. Добре е най-често да посягаме към нея, изключително сред потреблението на другите напитки. Така ще си помогнем за прочистването на небцето и възвръщането на хидратацията в устата ни, с цел да усетим оптимално всички обособени усети, написа Huff Post.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР