Пияните и дрогирани шофьори, насилниците и хората с неуспешни опити

...
Пияните и дрогирани шофьори, насилниците и хората с неуспешни опити
Коментари Харесай

НЗОК иска насилници и пияни шофьори да връщат пари за лечението на жертвите си

Пияните и дрогирани водачи, насилниците и хората с несполучливи опити за самоубийство могат да бъдат принудени да заплащат за личното си лекуване и това на хората, които са наранили. Тази опция и в този момент попада в Закона здравното обезпечаване от 2002 година, само че единствено на хартия, тъй като липсва механизъм, по който съдилищата да подават информация за действията и техните причинители.

Сега Министерство на здравеопазването предлага ред, по който административните органи и органите на правосъдната власт да дават на НЗОК информация, когато има влезнал в действие акт и са открити такива условия за увреда на личното или непознатото здраве.

Точна статистика какви разноски прави НЗОК за лекуването на потърпевши от произшествия, жертви на принуждение и несполучливи опити за самоубийство няма, само че по груби калкулации възлизат на десетки милиони левове. Отделно тези случаи генерират и огромни загуби за лечебните заведения, защото НЗОК не покрива всичките им разноски за лекуването на такива пациенти, за които от време на време се поставят грижи в продължение на седмици и даже месеци.

Лечението на тежка политравма при злополука да вземем за пример коства сред 1500 и 2000 лв. дневно.

Законът в този момент планува, че “средствата, заплатени от НЗОК за лекуване на болести, провокирани от съзнателно увреждане на личното здраве, на здравето на други лица при съзнателно закононарушение, както и за увреждане на здравето на трети лица, осъществено в положение на алкохолно замайване или приложимост на наркотични или упойващи субстанции, се възвръщат на НЗОК от причинителя дружно със законната рента и разноските по възобновяване “. За дължимата сума Здравната каса може да изиска издаване на заповед за неотложно осъществяване по реда Гражданския процесуален кодекс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР