[Pixabay] Хранителният сектор в Европа има спешна нужда от преминаване

...
[Pixabay] Хранителният сектор в Европа има спешна нужда от преминаване
Коментари Харесай

Европа не се бори достатъчно срещу глобалното обезлесяване

[Pixabay] Хранителният бранш в Европа има " незабавна потребност " от прекосяване към " нулево " обезлесяване. Компаниите, които употребяват артикули като дървен материал, палмово масло, какао и соя, би трябвало да се пренасочат към стабилно произвеждане, защото горският потенциал понижава. Това се споделя в новия отчет на неправителствената холандска организация IDH, оповестява Bloomberg.

Обезлесяването забавя засаждането и растежа на нови дървета. Този развой оставя по-малко " живи " дървета, които да всмукват въглероден диоксид и други парникови газове. Макар че се следи прочут напредък върху контрола на обезлесяването, европейският бизнес не е достигнал нужната цел - закупуването на устойчиви артикули, се споделя в отчета.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изчисленията в него демонстрират, че Европейският съюз е употребявал 34.4 млн. тона соеви зърна, соев протеин и соево масло през 2017 година, което е към 12% от международното произвеждане на соя. По консервативни оценки единствено 7.6 млн. тона (22%) от употребена соя е употребена по виновен метод (съвместим с напътствията за добиване на соя на FEFAC (Федерация на европейските производители на фуражи)). Само 13% могат да се дефинират като " необезлесяващи ".

Скандинавските страни демонстрират най-голям % на потребление на " виновна и лишена от обезлесяване соя " с помощта на огромната интензивност на гражданските организации и помощта на държавните управления.

В Италия, Португалия и Испания не се следи търсене на положителни практики за надзор върху обезлесяването и потреблението на устойчиви източници, въпреки че общо трите страни използват 30% от соята в Европейски Съюз.

Обезлесяването продължава с " притеснителни темпове ", сподели Даан Уенсинг, шеф на IDH. " Европа изостава доста от проектите си за битка с обезлесяването и потреблението на устойчиви източници. "

Сблъсък сред ползите на континентите

Европейски Съюз води битка против световното стопляне и упорства за ограничавания върху потреблението на палмово масло по отношение на опасенията, че неговото произвеждане предизвиква обезлесяване и промени на климатичните условия. Но страните производителки дефинират желанията на съюза като подвеждащи и нездравословни за страните, които зависят от промишлеността. Например износът на палмово масло носи на Индонезия 17.8 милиарда $ през предходната година и промишлеността способства с към 3.5% за брутния вътрешен артикул на страната.

Според данни на Световната банка делът на площите, покрити с гори, е намалял от 31.6% през 1990 година до 30.7% през 2017 година Обезлесяването въздейства отрицателно и върху биологичното многообразие, като унищожава местообитанията на животните.

Компаниите се борят, само че данните приказват

През 2010 година фирмите от Форума за потребителски артикули обявиха, че ще работят в тенденция унищожаване на обезлесяването посредством отговорно доставяне с говеда, палмово масло, целулоза, хартия и соя. В обособен отчет, оповестен този месец от Greenpeace, се оповестява, че повърхност, равна на тази на Испания, се чака да бъде унищожена за производството на първични материали сред 2010 година и 2020 година

Интересни данни от отчета на IDH Само 22% от соята, закупена от европейската хранителна индустрия през 2017 година, е в сходство с напътствията за отговорно снабдяванеПо-малко от една трета от вноса на тропически дървен материал в Европейски Съюз е сертифициран като устойчив30% от какаото в световен мащаб се сертифицира като устойчиво
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР