[Pixabay] 349.7 хил. са компаниите, които са подали декларации за

...
[Pixabay] 349.7 хил. са компаниите, които са подали декларации за
Коментари Харесай

Приходите на всички компании в България през 2018 г. нарастват до 360 млрд. лв.

[Pixabay] 349.7 хиляди са фирмите, които са подали заявления за корпоративен налог в Национална агенция за приходите. От предходната година сходно обвързване имат единствено компаниите с активност.

Финансовите резултати на фирмите в България през 2018 година отразяват лекото закъснение на икономическия напредък, който е забележим и в макроикономическата статистика. Приходите на работещите компании в страната нарастват със 7.1% до 359.9 милиарда лева през 2018 година Това е доста по-силен резултат от година по-рано, когато оборотите се подвигнаха единствено с 1%. Същевременно обаче нагоре са и разноските, като по този начин облагата се покачва едвам с 2.7% до 23.4 милиарда лева Основният мотор на растежа през 2018 година са мощните финансови резултати на компаниите от бранша на осведомителните и информационните технологии. Това демонстрират данни на Националната организация за приходите (НАП) за предходната година след култивиране на данъчните заявления на фирмите, предоставени след питане на " Капитал ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Най-големите 100

Бързото нарастване на оборота на компаниите в България е очевидно и в числата на най-големите компании, демонстрира новата ранглиста " Капитал 100 ", която ще бъде оповестена на 5 юли (виж карето). Там водещите 100 сдружения в страната регистрират с 9.1% по-големи доходи, в сравнение с през 2017 година, като по този начин общо постъпленията доближават 69.5 милиарда лева, или една пета от заявената сума за стопанската система предходната година. От друга страна, облагата на най-големите 100 компании понижава с над 25% по отношение на 2017 година

Софтуерните компании са моторът на 2018 година

В данните на приходната организация няма разбивка на приходите по браншове, само че размерът на облагите и загубите демонстрира доста. От позиция на безспорни стойности секторите водачи остават непроменени по отношение на 2017 година Това са търговията, където облагата на компаниите доближава рекордните 5.1 милиарда лева, и преработващата индустрия с 4.8 милиарда лева през 2018 година Финансовите и застрахователните сдружения остават на трето място, само че с 22.7% по-ниска облага, или малко над 2 милиарда лева

Големият първенец обаче несъмнено е секторът на осведомителните и информационните технологии, където компаниите са нараснали облагата си с общо 40.7% до 1.65 милиарда лева Това се равнява на принос от 2.1 прочие п. към общия напредък от 2.7%. Добра година също са имали предприятията в строителството (23.1% растеж на печалбата) и енергетиката (27.7%).

Същата здрава наклонност сподели и съответната разбивка по сдружения в класацията " Капитал 100 ": секторът на софтуерните разработчици е с най-силен растеж на приходите през предходната година. Увеличението е от невижданите 32%.

В същото време неприятна година са имали компаниите във ВиК бранша, където загубите се утрояват, до момента в който предходните три години те намаляваха. Увеличават се и загубите на компании от преработващата индустрия - с 424 млн. лева до 928.4 млн., демонстрират данните на приходната организация. Тук " Капитал 100 " показва поименно най-губещите сдружения - държавната централа " Марица Изток 2 " с минус от 330 млн. лева и рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " с негативен резултат от над 250 млн. лева

Броят на дейните компании в страната пък се усилва с 11.9 хиляди до 349.7 хиляди Числото доста се разграничава от регистрираното през 2016 година, тъй като от този момент единствено компаниите с активност имат обвързване да подават заявления за корпоративен налог в Национална агенция за приходите. Така неактивните предприятия не влизат в сметката.

Големите облаги

Справката на Национална агенция за приходите демонстрира, че всички дейни компании в страната са отчели данъчна облага от общо над 23.4 милиарда лева, което е с 2.7% над сумата от миналата година. Отчетеният позитивен финансов резултат пък се подвига с 1.5 милиарда лева до близо 28.3 милиарда

В същото време загубите на фирмите се свиват с 2.5% до 5.1 милиарда лева, като близо една пета от сумата тази година идва от преработващата индустрия. От друга страна, имотният бранш, който беше " водач " по загуби предходната година, в този момент регистрира леко усъвършенстване - от 904.5 млн. лева през 2017 година до 719 млн. лева загуби година по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР