Пивото се пие на големи глътки, защото няма нужда да

...
Пивото се пие на големи глътки, защото няма нужда да
Коментари Харесай

Кои са златните бирени правила или защо се пие на големи глътки

Пивото се пие на огромни глътки, тъй като няма потребност да се аерира в устата, както виното. Тази детайлност за една от най-предпочитаните алкохолни питиета измежду българите показа специалистът по технология на пивото Петър Недялков. Той взе присъединяване на следващото издание Национална бирена академия, проведено от Съюза на пивоварите в България.

Оказва се, че за 2018 година, потреблението на бира на глава от популацията в България е 75 л или 150 общоприети бутилки питие. При това 93% от нея е дело на локалните пивоварни.

Недялков даде препоръки за вярна консумация на газираната алкохолна напитка като показа и " златните бирени правила за разливане на питие ".

Златни бирени правила

За да се насладят оптимално на бирата, добре е феновете да се съобразят с условията на етикета, поучава специалистът. Причината е, че на него се съдържа информация, значима за съответния тип. Освен съставките, нещото, което би трябвало да се ревизира, е температурата на изстудяване. Например, лагер бирата има най-хубави вкусови качества в диапазона от 5 до 7 градуса, ейлът – от 7 до 9, а за тъмното питие се предлага температура от 9 до 12 градуса. Спазването на тези рекомендации подсигурява положителния усет.

Изборът на форма на чашата също има значение, защото въздейства най-много за освобождението на ароматите - колкото по-тъмно е пивото, толкоз по-затворена би трябвало да е тя.

" Образцова пяна " - що е то?

Бирата се налива в центъра на чашата, от към 2.5 см височина. След което пивото се разлива по стената ѝ, като по едно и също време с това чашата леко се накланя. Ако се спазят тези рекомендации, като резултат ще се образува " образцова пяна ", по която може да се разбере дали напитката е качествена. Специалистите я назовават " шапка ".

Как се дегустира бира

" Много постоянно хората, които употребяват вино, вършат главната неточност да развъртат интензивно чашата. Огромна неточност, защото усетът на пивото е дружно с газировката. Ако вие го разклатите, ще усетите нещо напълно друго от това, което пивоварите са поставили в бутилката. Благодарени на отделянето на въглеродния диоксид посредством пяната вие задоволително добре може да усетите ароматите му ", изясни Петър Недялков.

Все повече нараства ползата на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолните бири. От всички алкохолни промишлености пивопроизводството е единственото, което разрешава продуктът да бъде с 0% или под 0.5% алкохол. В същото време безалкохолното питие съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като обичайна бира, посочи пивоварят.

Какво е потреблението на бира в България и други забавни обстоятелства за напитката вижте във видеото от рубриката " С две думи ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР