Пицария като в Италия. Насред Пхенян. За това е мечтаел

...
Пицария като в Италия. Насред Пхенян. За това е мечтаел
Коментари Харесай

Когато пицата стигна до Северна Корея

Пицария като в Италия. Насред Пхенян. За това е мечтаел Ким Чен Ир. Севернокорейският деспот, който приживе става прочут със пристрастеността си към изисканата кухня, е обожавал пица. Толкова доста обичал италианското национално ядене, че желал непременно да го внесе в родината си. Така преди девет години в Северна Корея порти отваря първата пицария. "Milky Way " е заведение за елитите - надалеч от мрачната севернокорейска реалност, надалеч от вездесъщите беднотия и апетит.

Диктаторът следял всичко със зорко око: съставките за пиците били доставяни непосредствено от Италия. А готвачите били изпращани на кулинарни курсове в Рим и Неапол, с цел да научат на място по какъв начин се подготвя същинска пица. Днес "Milky Way " попада даже в онлайн пътеводителя Lonely Planet, а в рецензията за заведението се споделя, че пиците били "доста допустими ".

"Луди по всичко, което идва от чужбина "

Излизащият в Япония вестник на живеещи в заточение севернокорейци "Choson Sinbo " е първото издание, което през 2009 осведоми за откриването на пицарията. Новината бързо се популяризира, откакто медии от всички краища на света препечатват известието. Прочита го и южнокорейският създател Хуанг Ким. И остава мощно впечатлен. "Стори ми се доста необичайно, тъй като достъпът до непознати културни въздействия в Северна Корея е мощно стеснен и строго регламентиран - най-малко що се отнася до елементарните хора ", споделя той. И прибавя: "Но както знаем, политическото управление се употребява с привилегии. И по този начин в Северна Корея внезапно се появи пицария, в която обаче можеха да се хранят единствено малко на брой. Обикновеният народ нямаше достъп до тази храна ".

Южнокорейският създател не престава да мисли за тази история. И внезапно му хрумва следната концепция: да направи поредност от къси филми, които по някакъв метод да изпрати на севернокорейските си съседи. Така поражда планът "Pizzas for the people " - къси филмчета, които засягат най-различни тематики. "Идеята беше в леко язвителен звук да покажем на севернокорейците западния метод на живот ", споделя Хуанг Ким. В обособените епизоди се споделя да вземем за пример за Коледа или за корейската поп музика. И, несъмнено, за италианската пица.

"За да не ви се постанова да чакате месеци наред за свободна маса в "Milky Way ", ето по какъв начин да си приготвите вкусна пица в домашни условия ", споделя млада актриса в епизода, отдаден на пицата. И изяснява какви артикули са нужни. "Ние в Корея нямаме от тези огромни чушки, които се продават в Европа, само че вие можете да ползвате дребните. И с тях става. Иначе ви трябват още: домати, царевица и колбас. И, несъмнено, кашкавал. Знам, че кашкавал мъчно се намира, та по тази причина бихте могли да употребявате тофу. Тестото можете да разточите с празна бутилка от ракия. После подреждате нарязаните артикули от горната страна, слагате пицата във фурната - и готово ", изяснява дамата.

Нима хората в Северна Корея се интересуват от сходен филм? Нима си нямат надалеч по-сериозни проблеми? И Хуанг Ким си задава тези въпроси, преди да се захване с филмовия си план. И по тази причина се обръща за съвет към севернокорейци, живеещи в заточение. "Попитах ги дали моята концепция ще се одобри добре в Северна Корея. Всички ме увериха, че хората сигурно ще проявят интерес. Били луди по всичко, което идва от чужбина. "

Глад за просвета. И за пица.

На черния пазар в Северна Корея се продават безчет DVD-та с филми или сапунки от чужбина - най-много от Южна Корея. Човек може да си купи на черно и книги или дискове с музика. "Всички тези артикули са доста търсени ", споделя Ким и прибавя: "Макар и да нямат с какво да живеят, доста севернокорейци се пробват да спестят малко пари, с цел да си купят дискове. Бих го нарекъл апетит за просвета ".

Хуанг Ким приключва плана си през 2010 година. Прави 500 копия и ги предава на трафиканти, които на собствен ред ги популяризират в Северна Корея.

"Обществена загадка е, че контрабандата процъфтява. По този метод в Северна Корея непрекъснато влизат артикули и пари. Това, несъмнено, е неразрешено, само че севернокорейското управление си затваря очите, тъй като се отразява добре на стопанската система ", споделя Хуанг Ким и изяснява: "Не продадох дисковете на трафикантите, а просто им ги дадох и им споделих сами да решат дали ще ги продават или ще ги раздават гратис на хората. Не знам какво се е случило, някои от трафикантите несъмнено са взимали пари за филмите ".

Хуанг Ким не знае и какъв брой севернокорейци са гледали неговите филми. Но трафикантите са му споделили, че са раздали всичките 500 диска. Донесли са и доказателство: "Показаха ми писма от хора, които са гледали видеото и по-късно фактически са си приготвили пица. Имаше дори и фотоси ", споделя Ким.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР