Питейната вода в София се нарежда в челните места на

...
Питейната вода в София се нарежда в челните места на
Коментари Харесай

Вода без опаковка: Чаша чешмяна вода с кафето е въпрос на гостоприемство в Европа

Питейната вода в София се подрежда в челните места на Европа по качеството. Тя се отличава с неутрално pH, към 7.2, поради високопланинския си генезис основно от снеготопене. Водата е мека и без присъщ усет и аромат, изцяло подобаваща за ежедневна приложимост от всички възрасти. С тези свои характерности питейната вода в София се смята за най-подходяща за междуклетъчната обмяна в човешкото тяло, т.е. за обменните процеси в него.

Въпреки неоспоримите качества и надзор на чешмяната вода в София, към момента съществува мнението, че питейната вода е негодна или че заведенията не са уместно място да се поръча чешмяна вода. С акцията „ Вода без опаковка “, „ Софийска вода “ се пробва да разшири информираността за качеството на водата в София, само че и да насърчи ограничението на използването на пластмаса.

За да улесни и клиентите, и заведенията, „ Софийска вода “ създаде стикер, който може да се сложи на определено от заведението място. Той значи, че в този обект се предлага чешмяна вода. Самият стикер пък носи публична информация за качеството на водата. Така столичният ВиК оператор се надява, че с течение на времето, клиентите по-смело ще поръчват чешмяна вода в заведенията, обозначени със стикера, а тези заведения ще стават от ден на ден.

В желанието си водата да бъде налична на всички места, „ Софийска вода “, част от Веолия, откри сътрудници и съидейници в лицето на Stolichna H20, от чиято цифрова карта () към този момент можем да се осведомяваме кои заведения в София оферират чешмяна вода. Срещнахме концепцията си за понижаване на тонове отпадъчна пластмаса и със Симона Стилянова – създател на блога Zero Waste Sofia.

Целта на самодейността е да подсети на всички софиянци и посетители на столицата да се хидратират добре през лятото, да увеличи доверието в чешмяната вода, да унищожи мита, че водата от чешмата е единствено избор за неплатежоспособни клиенти и не на последно място – да понижи най-малко с малко ежедневната приложимост на пластмаса, като в това време по никакъв метод да не се намесва в комерсиалните практики на заведенията.

Питейната вода в София идва от Рила планина – язовирите „ Искър “ и „ Бели Искър “. Само за 2021 година лабораторията на „ Софийска вода “ е взела над 9000 проби от целия й път до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 разбора. Ежегодните резултати демонстрират, че софийската вода дава отговор изцяло и даже надвишава държавните нормативни условия за качество на питейната вода.

Заведенията, които желаят да се включат в самодейността „ Вода без опаковка “ могат да се свържат със „ Софийска вода “ през обществените мрежи:, и.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР