Питат във вторник Бойко Рашков кои са биячите, колко от

...
Питат във вторник Бойко Рашков кои са биячите, колко от
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно заради полицейското насилие

Питат във вторник Бойко Рашков кои са биячите, какъв брой от тях и по какъв начин са осъдени
Ива Митева: Гледах с отвращение, болежка и паника

Министерство на вътрешните работи профсъюз: Печелят политически дивиденти

“С отвращение, болежка и паника гледах оповестените фрагменти с насилието над протестиращите младежи през лятото на 2020 година Споделям това освен като ръководител на Народното събрание и правист, само че и като жител, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и поръчител за върховенството на закона, не може да остане настрани от показаното във видеоматериалите”. Това разгласи в изказване ръководителят на Народното събрание Ива Митева и свика във вторник изключително съвещание на 46-то Народно заседание. Тогава депутати ще изслушат Министерство на вътрешните работи шефът Бойко Рашков открити ли са лицата, надвишили пълномощията си, какви санкции са били наложени и какви ограничения е взела полицията за недопускане на сходни прояви.



11 служители на реда бият двама арестувани, вързани с белезници и завлечени зад колоните на Министерския съвет.

Както писа “Труд”, в петък на съвещание на краткотрайна комисия за полицейското принуждение бяха показани фрагменти от охранителна камера на постройката на Министерския съвет. На тях се вижда по какъв начин в нощта на 10 юли 2020 година служители на реда бият младежи под колоните, които към този момент са закопчани с белезници. Вижда се даже един от униформените, който снима с телефона си задържано момиче по сутиен и разтеглен потник. Според Хаджигенов, който като юрист взе участие в каузи против Министерство на вътрешните работи за принуждение над протестиращи, тези фрагменти са били изисквани от съда, само че до момента не показвани. В петък дискът бил изпратен на комисията му по пощальон от Бойко Рашков и към този момент се знае единствено, че дискът със записите и открит в бюро в Столична дирекция на вътрешните работи.

Бруталните полицейски дейности бяха употребявани от всички, които се пишат “партии на протеста”, с цел да се опитат да обвинят ГЕРБ и прокуратурата, че са прикривали закононарушения и че биячите са работили по заповед “отгоре” да смажат митингите. От Синдиката на чиновниците на Министерство на вътрешните работи пък обявиха, че не одобряват по никакъв метод несъразмерната приложимост на мощ от своите сътрудници, само че и че политиците сега употребяват случая, с цел да печелят политически дивиденти.
Софийската районна прокуратура: Води се следствие против четирима служители на реда
По мотив оповестените видеоклипове, съдържащи фрагменти на “полицейско насилие”, Софийска районна прокуратура (СРП) заяви през днешния ден, че следи досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение - причиняване на телесни повреди от полицейски чиновници при осъществяване на службата им.

В хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, изискани и приобщени са записи от видеокамери, в това число записът от камера “под колоните на МС”. Изготвена е видео-техническа експертиза от специалисти от Столична дирекция на вътрешните работи.

Привлечени към наказателна отговорност досега са четири лица - чиновници на Министерство на вътрешните работи към датата на осъществяване на действието. Разследването продължава и е взето на специфичен контрол.

От прокуратурата показаха още, че под управлението и надзора на СРП са формирани 65 досъдебни производства за хулигански дейности и породени телесни повреди по време на митингите през лятото на 2020 година Двадесет и четири от тях към този момент са завършени и импортирани в съда. С влезнал в действие правосъден акт са наказани 4 лица.
Реакции:
Младен Маринов, някогашен вътрешен министър:



“Като служител на реда от кариерата изрично съдя каквито и да е прояви на принуждение! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, снимани и публикувани от жители в обществените мрежи, разпоредих на основния секретар на Министерство на вътрешните работи и на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, към оня миг, да бъде осъществено цялостно и обстоятелствено следствие на тези данни”, написа Младен Маринов във фейсбук.

“Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно - на 27 юли 2020 година, новият вътрешен министър разгласи пред медиите резултатите от завършилата инспекция и взетите дисциплинарни мерки”, съобщи някогашният Министерство на вътрешните работи началник и добави, че ще съди всеки, който твърди противоположното.

Христо Терзийски, някогашен вътрешен министър:



“Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всевъзможни форми на принуждение. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи и български служител на реда. Заради това едно от първите ми дейности като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното следствие на данните за превишаване и корист с полицейски пълномощия по време на защитата на митинга на 10 юли 2020 г.”, написа и Христо Терзийски във фейсбук. Той напомни, че вследствие на инспекцията са осъдени четирима чиновници от отдел “Специализирани полицейски сили” (ОСПС).

“Събраните материали в хода на вътрешното следствие са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност”, написа още Терзийски.

Елена Йончева, евродепутат от Българска социалистическа партия:



“Бившите ръководещи от ГЕРБ, позволили безнаказано, и по този метод насърчили, сходно държание, би трябвало да понесат политическа отговорност. Преките участници - да бъдат осъдени съгласно законите в страната”, разяснява през днешния ден евродепутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева. Тя разгласи, че ще направи всичко в нейните пълномощия като член на Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), както и като единствен представител на България в мониторинговата група за народна власт, полицейското принуждение да не остане без последици. “В невижданата резолюция за България, която Европейският парламент одобри през октомври 2020 година по моя самодейност, беше маркирано с паника и безпокойствие протичащото се в страната, в това число и насилието против протестиращите българи. Доказателствата за това, които виждаме през днешния ден, единствено удостоверяват казаното към този момент в резолюцията”, сподели още Йончева.

Ангел Джамбазки, евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация:



“Когато се демонстрират тези фрагментите от полицейско принуждение над протестиращи, би трябвало да се демонстрират по едно и също време и фрагментите на принуждение на протестиращи над полицаи” разяснява евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки пред Нова телевизия. И попита: “Къде е отговорността на хората, които са уредници. Има закон за това кой носи отговорност при организирането на митинги, а за какво една година никой не попита уредниците на митингите за какво се стигна до принуждение. Полицаите бяха удряни с ръкохватка на знаме. Бяха обстрелвани с прашки. Тези хора също са глави на фамилии Полицаите също имат фамилии, а бяха замеряни с павета и плява и се правеха опити да бъдат запалени. Минути преди да бъдат бити тези хора под колоните, служителите на реда бяха замеряни с бомби, павета в продължение на 3 часа.

“Виждам претендентите за власт и мисля, че очевидно е нужно нещо, което да отвлича вниманието от връзките посред им”, сподели още Джамбазки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР