Питър Уорнър, австралийски мореплавател, чийто и без това изпълнен със

...
Питър Уорнър, австралийски мореплавател, чийто и без това изпълнен със
Коментари Харесай

Истинските повелители на мухите: Историята на шестте момчета, оцелели на самотен остров през 1966 г.

Питър Уорнър, австралийски мореплавател, чийто така и така изпълнен със събития живот става още по-интересен през 1966 година, когато той и екипажът му откриват шест корабокрушенци, живели 15 месеца на ненаселен остров в южната част на Тихия океан.

Историята за спасяването през 1966 година, което трансформира господин Уорнър в звезда в Австралия, стартира по време на противоположното корабоплаване от Нуку'алофа, столицата на Тонга, където той и екипажът му безрезултатно са поискали право да ловят риба във водите на страната. Когато инцидентно хвърля бинокъла си към близкия остров Ата, който се считал за ненаселен, той вижда изгоряло парче земя.

" Помислих си, че е необичайно да възникне пожар в тропиците на ненаселен остров. Затова взехме решение да проучим въпроса по-подробно ", споделя той във видеоинтервю през 2020 година

Когато се доближили, видели гол младеж да се втурва във водата към тях. Още петима бързо го последвали. Спомняйки си, че някои островни страни затварят наказани на острови като Ата, той споделил на екипажа си да заредят пушките си.

Но когато момчето, Тевита Фатай Лату, което се казвало и Стивън, стигнало до лодката, то споделило на господин Уорнър, че той и приятелите му са в неопределеност повече от година, живеят на сушата и се пробват да алармират за помощ на преминаващи кораби .

Six Tongan youths who, as teenagers, had run away from school, stole a boat and spent 15 months shipwrecked on the Ata island. One of them holds a guitar made on the island. Their adventure lasted from June 1965 to September 1966, but the photo was taken several years after …
— Historyland (@HistoryIand)
Г-н Уорнър, към момента скептично надъхан, се обажда по радиото в Нуку'алофа.

" След 20 минути по радиото се обади един доста насълзен оператор, който през сълзи сподели: " Вярно е. Тези момчета са били предадени като мъртви. Проведени са погребения. И в този момент вие ги намерихте " , разказва той.

През юни 1965 година момчетата, всички възпитаници на възраст сред 13 и 16 години от учебно заведение пансион в Нуку'алофа, са откраднали 7-метрова лодка и са отишли на това, което е било замислено като морска разходка за забава. Няколко часа след началото на пътуването обаче мощен вятър счупва платното и кормилото и ги оставя на дрейф за осем дни.

Както по-късно описват на господин Уорнър, най-после виждат Ата, на към 160 км южно от Тонгатапу, основния остров на Тонга. Някога той е бил дом на към 350 души, само че през 1863 година английски търговец на плебеи отвлича към 150 от тях, а кралят на Тонга реалокира останалите на различен остров, където те ще бъдат предпазени.

Първоначално момчетата се хранели със сурова риба, кокосови орехи и птичи яйца. След към три месеца те откриват руините на село и ориста им се усъвършенства - измежду руините откриват мачете, опитомени растения таро и стадо пилета, произлезли от тези, оставени от предходните поданици. Успяват да възпламенят и огън, който поддържат до края на престоя си.

In 1965, after stealing a boat and setting off for Fiji — without a compass or map — 6 boarding school friends drifted at sea for 8 days without food or water. They eventually landed on the deserted island of ‘Ata, where they ate whatever they could find.
— 60 Minutes (@60Minutes)
Момчетата построяват неподготвено населено място с барака със сламен покрив, градина, а за отдих - игрище за бадминтон и гимнастически салон навън, екипиран с преса. Едно от момчетата, Коло Фекитоа, създава китара от парчета от лодката и всеки ден стартира и приключва с песни и молебствия.

Създават непоколебим график на дежурствата, като се редуват да почиват, да събират храна и да наблюдават за кораби. Ако избухне свада, антагонистите би трябвало да отидат до противоположните краища на острова и да се върнат назад, в идеалния случай откакто са се успокоили. Когато Стивън си счупва крайници, останалите създават шина и кракът му заздравя чудесно.

" Когато си припомням за времето, прекарано на острова, съзнавам, че в действителност научихме доста. И когато го съпоставям с това, което съм придобил в учебно заведение, мисля, че на острова научих повече. Защото се научих да се поверявам на себе си ", споделя Сионе Филипе Тотау, прочут като Мано, в изявление за Vice през 2021 година

В Тонга господин Уорнър е посрещнат като воин. Крал Тауфа'ахау Тупу IV, който по-рано му отказал правото на лов на риба, си трансформирал мнението. Но притежателят на откраднатата лодка не бил в празнично въодушевление и наредил момчетата да бъдат задържани . Той отдръпнал обвиняванията, откакто господин Уорнър му предложил да го обезщети.

Историята превзема Австралия. Година по-късно Австралийската радиотелевизионна корпорация изпраща господин Уорнър и момчетата назад на острова, с цел да пресъздадат за кино екип някои аспекти от тяхното тестване. Следват други документални филми и вестникарски материали.

Медиите показват историята като действителна версия на " Повелителят на мухите " - романа на Уилям Голдинг от 1954 година за група момчета, попаднали на остров, които изпадат в убийствена безредица. Но това няма нищо общо с книгата на господин Голдинг - шестте момчета процъфтяват в своята спонтанна общественост, което демонстрира, че съдействието, а не спорът, е неразделна част от човешката природа.

" Ако милиони деца са задължени да четат " Повелителят на мухите ", може би те би трябвало да научат и тази история ", споделя холандският историк Рутгер Брегман.

A group of six teenagers discovered living on a South Pacific Island, named Ata (1966)
— Blowing (@blowingclips)
Питър Реймънд Уорнър е роден на 22 февруари 1931 година в Мелбърн, Австралия, в фамилията на Артър Джордж Уорнър и Етел (Уейкфийлд) Уорнър. Артър Уорнър е един от най-богатите хора в страната, построил индустриална и медийна империя, и чака синът му да го последва в фамилния бизнес.

Но Питър не се интересувал от това, той предпочитал бокса и ветроходството и на 17 години избягал от вкъщи си, с цел да се причисли към екипажа на транспортен съд. Когато се завръща година по-късно, татко му го кара да учи право в университета в Мелбърн.

Той устоя шест седмици. Отново бяга, този път с цел да плава три години на шведски и норвежки кораби. Бързо се оправя с езиците и научава задоволително шведски, с цел да издържи изпита за капитан на транспортен съд, който му разрешава да ръководи даже най-големите морски кораби.

В последна сметка се завръща в фамилията, като денем работи за татко си, а вечер учи счетоводство. Но в никакъв случай не напуща морето. В началото на 60-те години на предишния век три пъти печели годишната гонка от Сидни до Хобарт, като постоянно плава против приятеля си Рупърт Мърдок. През 1963 година се класира на четвърто място в Транспасифик яхт автобус - 3580 км сред Калифорния и Хаваите.

През 1955 година се сгодява за Джъстин Диксън и незабавно отпътува на море за пет месеца, като споделя на годеницата си, че това ще бъде " последната ми случка ", както споделя в изявление през 1974 година Връща се два дни преди сватбата, а по-късно двойката подхваща петмесечен меден месец на борда на товарен транспортен съд, плаващ сред Австралия и Япония.

През 1965 година господин Уорнър купува няколко лодки за транспорт на раци, които експлоатира в Тасмания. Но регионите към Австралия са пренаселени и той се насочва все по на изток, като в последна сметка стига до Тонга - и срещата си с " Ата ".

След като открива шестте момчета, господин Уорнър се реалокира със фамилията си в Тонга, където живеят в продължение на 30 години, преди да се върнат в Австралия. Той наема и шестимата като членове на екипажа; остава изключително непосредствен с господин Тотау, който плава с него в продължение на десетилетия.

Peter resigned from his father company and commissioned a new ship. He hired the 6 boys as his crew, and called the new boat the ATA, named after the uninhabited island. I really really love this picture:
— Rutger Bregman (@rcbregman)
През 1974 година двамата ловят риба покрай рифа Мидълтън, на към 483 км източно от Австралия, когато господин Тотау вижда четирима моряци на дребен остров, където те са блокирани от 46 дни.

Г-н Уорнър приема бахайската религия през 1990 година и по-късно се отхвърля от комерсиалния лов на риба, с цел да основе компания, която събира и продава дървесни ядки.

Написал е три книги с записки, втората от които, " Океан от светлина: 30 години в Тонга и Тихия океан " (2016 г.), разказва в детайли срещата му в " Ата ".

През май 2020 година беше оповестено, че четирите оживели момчета, които в този момент са мъже в края на при започване на 70-те си години, дружно с господин Брегман и господин Уорнър са продали филмовите права на New Regency.

Въпреки че някои го упрекват, че се пробва да завоюва популярност от историята на тонганците, господин Уорнър постоянно е упорствал, че тя е тяхна и че избира да прекарва времето си в корабоплаване.

" Предпочитам да се боря с майката природа, в сравнение с с човешките същества ", казва той през 1974 година

Питър Уорнър умира на 13 април 2021 г. в Балина, Нов Южен Уелс на 90-годишна възраст. Смъртта му е доказана от щерка му Джанет Уорнър, която споделя, че е бил изхвърлен зад борда от бурна вълна, до момента в който плавал покрай устието на река Ричмънд - регион, който познавал от десетилетия. Спътник в лодката, който също е бил повален във водата, е извадил господин Уорнър на брега, само че опитите да го съживи са били несполучливи.

Видеото е архивно: " Реалната история на милионерът, който прекарва живота си на уединен остров! "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР