Питър Барон е двигателят на безпрецедентната трансформация на tbi bank

...
Питър Барон е двигателят на безпрецедентната трансформация на tbi bank
Коментари Харесай

Питър Барон, tbi: Не спираме да въвеждаме иновации

Питър Барон е моторът на невижданата промяна на tbi bank от обичайната в една от водещите challenger банки в Югоизточна Европа. Той има богат опит в банковата сфера с фокус върху дигитализацията и развиването на бизнеса. Към момента tbi участва на три съществени пазара - България, Румъния и Гърция, където свързва потребителите и търговците в единна финансова екосистема. Наред с това Питър Барон е бизнес ангел за стартъпи в региона на финтех, новите технологии и електронната търговия. Питър Барон е моторът на невижданата промяна на tbi bank от обичайната в една от водещите challenger банки в Югоизточна Европа. Той има богат опит в банковата сфера с фокус върху дигитализацията и развиването на бизнеса. Към момента tbi участва на три съществени пазара - България, Румъния и Гърция, където свързва потребителите и търговците в единна финансова екосистема. Наред с това Питър Барон е бизнес ангел за стартъпи в региона на финтех, новите технологии и електронната търговия. Питър, по какъв начин оценявате 2022 година за tbi? Кои бяха най-големите ви триумфи и провокации?
- Годината беше доста добра за нас. Разбира се, началото ѝ беше прочувствено поради събитията в Украйна. Страдахме доста с нашите локални другари и сътрудници, в това число и с нашия екип софтуерни инженери в Киев. Но сложните моменти могат да сплотят един екип и даже да го подтикват да се показва още по-добре. В последна сметка постигнахме най-хубавата финансова година в историята на tbi - във връзка с общата облага и възвращаемостта на капитала, а също по този начин увеличихме капитала си с над 50 млн. евро през 2022 година Влязохме на нов пазар - Гърция, работихме доста интензивно и върху мобилните ни решения, с цел да предложим приложение, което считаме за най-хубавото на българския пазар. През предходната година се ребрандирахме, с цел да може визията ни да дава отговор на нашата тактика да бъдем банката в телефона на клиентите. Накратко, 2022 година беше много вълнуваща за нас.
В доста изявленията сте споделяли, че екипът е основен за трансформацията на tbi. Как се развиха екипът и културата на компанията през предходната година?
- Начинът на мислене и културата на tbi постоянно са ни отличавали на пазара. Никога не стопираме да се развиваме, да се учим от грешките си и да ставаме по-добри с всеки идващ ден. Този метод на мислене се отразява и върху това, което предлагаме на нашите клиенти като артикули и услуги, които непрестанно усъвършенстваме. Според мен през 2022 година екипът израсна и стана още по-зрял. Проведохме стотици образования и семинари, посетихме доста конференции и събития, прекарвахме доста време дружно като екип. Този страховит екипен дух въздейства добре и на нашия бизнес.
Споменахте, че tbi навлезе на трети главен пазар - Гърция. Защо взехте това решение и какъв капацитет виждате там?
- Всъщност искахме да разтеглим активността си към Гърция още преди пандемията, само че тя забави проектите ни. Знаехме, че рецесията се е отразила на банките там. Регулаторни промени и необслужвани заеми ги бяха принудили да понижат разноските си, по тази причина и търговците и ненапълно потребителите не получават задоволително положително обслужване. А това е нашата мощна страна, тъй че видяхме опция, ниша, която можем да запълним. След 10 месеца активност на гръцкия пазар е видно, че изследванията ни са били верни. Сега си партнираме с близо две хиляди търговци, на които предоставяме новаторски решения за заплащане от техните клиенти и по този начин им оказваме помощ да продават повече и да влагат в бизнеса си.
Реклама Позиционирате се като challenger банка. Какво и кого предизвиквате?
- Банковият бранш се промени доста през последните години и сега на пазара има доста разнообразни играчи. Има обичайните консервативни банки, необанки, цифрови банки, компании за банкиране на дребно и корпоративни банки. Мисля, че определението challenger подхожда най-вече на tbi . Стремим се да растем по-бързо от останалите, стремим се да променяме обичайното отношение към клиентите, както и какви услуги им предлагаме. Правим нещата по друг метод, постоянно сме го правили и ще продължим да го вършим. Ръководим се от данни при взимането на решения, а с помощта на цифровите процеси и картата neon предлагаме на клиентите един напълно нов метод към ежедневното банкиране. Вярвам, че непрекъснатото развиване е ключът към триумфа в нашия бранш. Много хора споделят, че цифровите технологии са наложителни в промишлеността. Но цифровите и финтех технологиите са невъзможни без непрекъснато развиване и смяна. Ние се развиваме непрекъснато и това ни прави challenger в метода на мислене, това е ДНК-то на нашия екип.
Споменахте neon на tbi - картата и новото мобилно приложение. С какво те се отличават от конкуренцията?
- Проучихме доста международни образци за това какво клиентите употребяват най-вече, какви услуги са им потребни. След това се вгледахме по-дълбоко в нашия бизнес модел, а tbi е известна най-много с решенията за комфортни потребителски заеми и гъвкави платежни проекти. Познаваме добре пазара и знаем какви такси взимат другите банки в Югоизточна Европа от клиентите си за преводи, за заплащане на битови сметки, даже единствено за " достойнството " да имат банкова сметка. И стигнахме до извода, че можем да предоставим на хората комфортен, елементарен и безвъзмезден метод да покриват финансовите си потребности. И по този начин, с neon им дадохме безвъзмездна сметка, безвъзмездни преводи в България и еврозоната, заплащане на битови сметки... и всичко това през телефона им. Освен всичко останало даваме опция за делене на заплащанията, доходоносна рента върху сумата в сметката, комфортно мобилно приложение и дебитна карта, които се отличават на пазара. Скоро ще предложим интеграция с Apple Pay и Гугъл Pay. Мисля, че целият пакет е тъкмо това, което през днешния ден хората чакат от своята банка. Подготвяме доста нови функционалности през идващите месеци.
tbi поддържа също и търговците. Какво получават те с приложението?
- С neon им оказваме помощ да продават повече, тъй като заплащанията през приложението са лесни, потребителите към този момент са наши клиенти, по тази причина всичко става без спомагателни документи и доста бързо. Независимо дали продават колела, перални или са зъболекари, посредством приложението търговците имат доста опростена финансова интеракция с клиентите си. Наред с това продължаваме да работим по нашия търговски портал, като задачата е да спестяваме още повече време на нашите сътрудници.
Кои съгласно вас са водещите трендове в банковия бранш и във финтех света сега?
- Взаимодействието с клиентите през мобилни устройства продължава да е водеща наклонност и тя от ден на ден се дефинира от опциите на изкуствения разсъдък. Друг тренд за мен са внедрените заплащания, които към момента са при започване на развиването си. Свикнахме да плащаме непосредствено през приложенията, да вземем за пример за поръчка на храна. Вече даже не се замисляме за това. Но представете си в този развой да са включени и още доста други финансови решения - застраховки, спестявания, вложения, даже ипотеки. Говорим за голяма смяна за всички нас, само че това е финтех - потребностите на клиента постоянно са преди всичко.
Реклама Каква е ролята на tbi в тези трендове?
- Продължаваме да подтикваме нововъведенията, мислим непрекъснато по какъв начин да улесним живота на хората, да бъдем покрай тях. Както загатнах, предходната година се ребрандирахме. tbi към този момент не се изписва с основни букви. Направихме го, тъй като имаме вяра, че финансите не би трябвало да будят боязън, в противен случай, хората би трябвало да усещат, че банката им е другарски настроена, насочена към клиента, каквито постоянно сме били. Ето още една причина да се назоваваме challenger.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Финтех
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР