Питаме го за приликите и разликите в селската кръчма в

...
Питаме го за приликите и разликите в селската кръчма в
Коментари Харесай

Да хапнеш и пийнеш в родопско село, а после в баварско - прилики и разлики


Питаме го за приликите и разликите в селската механа в Родопите и селската " скара бира “ в Бавария.

" Голямата разлика е, че за тези 23 евро, които платих за рибата и двете бири, на село можех да почерпя целия личен състав с по две ракии. Друго, което ми направи усещане, бе личният състав на заведението. Собственикът бе доста отзивчив с клиентите, заговаряше се с всеки поотделно и работеше по едно и също време като барман и сервитьор. Отделно имаше още четирима сервитьори и  петима кухненски служащи. Доста надут личен състав в случай, че няма доста клиенти, а минималната заплата е близо 2000 евро.

В родното ми село в Родопите кръчмата се поддържаше от един човек - той бе и притежател, и кръчмар, и готвач. И се справяше! Спомням си, че един път го бях попитал не му ли е мъчно да прави цялата работа самичък. " Трудно ми е, само че другояче би трябвало да наема човек, да му платя заплата и осигуровки и за мен няма да остане нищо. После налози, инспекции и няма край. Трудна работа е да държиш механа на село в България " беше дал отговор той “, споделя пред " 24Родопи " нашенецът.

В Германия към момента сервитьорите обслужват с маски и дезинфекцират масите след всяко отсервиране, локдаунът бе непрестанен от есента, отбелязва още той.

" И различен плюс за родното село. Като седнеш в някоя механа вкъщи, се познаваш с всеки. Наистина си като вкъщи. Комуникират си всички от най-различни маси. Докато тук всяка маса е като изолирана от другите, а хорската шум не съществува “, акцентира гурбетчията, спомняйки си старите времена, когато в родопската " Скара бира “ нямало места и клиенти стоели прави с бира в ръка.

Други сядали на стъпалата пред кръчмата, чуквали се с кафявите бутилки и бодвали от мезето в пластмасовата тарелка, сложена върху бетона. " Какво имаше в тарелката ли? Естествено, най-вкусната печена на скара - наденица от времената на Тато. Първата ни поръчка постоянно беше " две бири и една порция " кучешка наслада “, завършва носталгичния си роман гурбетчията.

А приликите, бе, човек!?

" Ковид. И на двете места може да се чуе да се приказва за ковид и имунизациите. И на двете места могат да се чуят и тайни теории, но отново има разлика. В Германия си приказваш безшумно, едвам се чувате с приятеля по маса. На село отвориш ли тематиката и става като партийно заседание. Едно време по този начин коментирахме мачовете на " Левски ", през днешния ден ми споделят по телефона, че се " палели " за ковид ", отговаря нашенецът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР