Питали ли сте се някога как ще се чувствате, ако

...
Питали ли сте се някога как ще се чувствате, ако
Коментари Харесай

Приключи експериментът с 15 души, изолирани в пещера за 40 дни

Питали ли сте се в миналото по какъв начин ще се чувствате, в случай че се изключите от сврхъсвързания ни свят и се скриете в пещера за няколко седмици? Петнадесет души във Франция към този момент знаят отговора, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

След 40 дни на доброволна изолираност в тъмна, влажна и дълбока пещера, осем мъже и седем дами, които участваха в теоретичен опит, се върнаха към естествения живот в събота след края на самоизолирането си в Пиренеите.

 Снимка: Human Adaptation Institute via AP/БТА

Групата живееше през последните седмици в пещерата Ломбрив без визия за времето. Те бяха без часовници и слънчева светлина в пещерата, където температурата е 10 градуса по Целзий, а относителната власт е 100 %. Обитателите на пещерата, на възраст от 27 година до 50 година, нямаха никакъв контакт с външния свят, не знаеха какво се случва с пандемията, не общуваха нито със фамилии, нито с другари. Доброволците, измежду които има бижутер, доктор, учител по математика, сами добиваха вода от 45 метра дълбочина и си произвеждаха електричество с генератор с педали.

За 40 дни и нощи те бяха сами в пещерата. Сега тези същества на мрака, в каквито се трансфораха доброволците, ще би трябвало да носят специфични очила, с цел да предпазят очите си от дневната светлина.

 Снимка: Human Adaptation Institute via AP/БТА

Учените от Института за човешка акомодация, които управляват плана " Дълбоко време " за повече от един милион евро, споделят, че опитът ще помогне за разбирането по какъв начин хората се приспособяват към фрапантни промени в виталните условия и среда, което е изключително настоящо в изискванията на пандемията от новия ковид.

В партньорство с лаборатории във Франция и Швейцария, учените следиха съня на доброволците , общественото им взаимоотношение, поведенческите реакции посредством датчици. Един от тези датчици е дребен термометър в капсула, която участниците в опита погълнаха като хапче. Капсулата мери телесната температура и предава данните до компютър, до момента в който не бъде изхвърлена по натурален път от организма.

Участниците в опита следваха биологичните си часовници, с цел да стават от сън, да заспиват и да се хранят. Дните отмерваха не в часове, а с циклите сън.

 Снимка: Human Adaptation Institute via AP/БТА

В петък учените, проследяващи доброволците, влязоха в пещерата за пръв път от началото на опита. Те оповестиха, че множеството от участниците са пресметнали неправилно времето, прекарано в пещерата и считали, че им остават още седмица или 10 дни до края на опита.

" Наистина любопитно е да се следи по какъв начин групата се синхронизира ", сподели шефът на плана Кристиян Кло в запис, изработен в пещерата. Голямо тестване било организирането и осъществяването на взаимни действия, без да се регистрира времето, сподели той.

Макар участниците да изглеждали очевидно изтощени, две трети от тях изразили предпочитание да останат в пещерата малко по-дълго , с цел да съумеят да завършат работата на плановете на експедицията, сподели Беноа Мовьо, един от учените по плана, пред Асошиейтед прес.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР