Писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските институции относно

...
Писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските институции относно
Коментари Харесай

Гняв в Сърбия: Случаят с Цветан Василев ни превърна в безопасна къща за бегълци

Писмото на основния прокурор Иван Гешев до европейските институции по отношение на отхвърли на управляващите в Сърбия да екстрадират избягалия от България Цветан Василев е измежду водещите тематики в пресата и измежду политиците в Белград.

"Самият факт, че този случай продължава повече от 5 година повдига много подозрения, че има и други аргументи за отхвърли да се съобщи Василев. Може единствено да гадаем дали става въпрос за корупция или за процесуални аргументи ".

Това сподели пред сръбската редакция на „ Дойче Веле “ известният юрист Божо Прелевич, който е и някогашен началник в полицията. Според него би трябвало да се изключи като причина неналичието на обективен развой в България против Василев.

"Достатъчно е да си напомним, че Сърбия преди време съобщи на Турция лице, за което от Организация на обединените нации бяхме предизвестени, че то няма да има право на обективен развой. Не имам вяра България, където има мониторинг от страна на Европейска комисия, да преследва по политически аргументи инакомислещите ", сподели още Прелевич.

Журналистката от проверяващия уебсайт КРИК Йелена Радивойевич акцентира, че "въобще не е ясно дали сръбската страна посредством Министерството на правораздаването да е предложила каквото и да е подпомагане на България заради дългото отсрочване на този развой ".

„ Дойче Веле “ напомня, че в Сърбия се укриват и други скандални лица като някогашният румънски народен представител Себастиян Гица и някогашният министър председател на Тайланд Инглук Шинаватра, която бе наказана в родината си на 5 година затвор заради корупция, само че от предходната година тя към този момент е сръбски жител. "В този лист се намират и голям брой нарушители от Черна гора и Босна и Херцеговина ", напомнят от КРИК.

Лидерът на "Движението на свободните жители " Сергей Трифунович през днешния ден съобщи, че няма "нито една причина сръбският президент Александър Вучич да пречи на правораздаването да екстрадира в България спорния предприемач Цветан Василев “.

В публично известие от партията питат "дали това не е заради даренията на Василев за фондацията на някогашния президент Томислав Николич и по този метод Цветан Василев да си е купил леговище в Сърбия ".

"Вучич трансформира Сърбия в парадайс за нарушителите като Василев, Гица и Шинаварта ", написа още в документа.

И проправителствения вестник "Блиц " признава, че "Сърбия е изпаднала в проблеми заради българския олигарх ". Днес и държавната организация Танюг заяви, че Висшият съд в Белград е почнал наново разглеждане на настояването на прокуратурата в България за изгонването на Василев, написа БГНЕС.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР