Писмото на Екатерина II е първият известен документ за първата

...
Писмото на Екатерина II е първият известен документ за първата
Коментари Харесай

Писмо за ваксиниране на Екатерина II и неин портрет продадени за 1,3 млн долара

Писмото на Екатерина II е първият прочут документ за първата акция за имунизация в Русия, оповестява Екатерина Макдугъл, шеф на аукционната къща MacDougalls. Императрицата написа това писмо до генерал-фелдмаршал граф Пьотър Румянцев по време на пътуването си до Крим. В писмото тя изяснява по какъв начин да се провежда имунизация на държавно равнище, защото без имунизация „ ще има огромни вреди за елементарните хора “.

Както Макдугъл споделя по-рано пред RBC, „ достоверността на писмото и подписите на Екатерина бяха доказани от учен Хромов “.

През октомври 1768 година императрицата подхваща значимата стъпка в разгара на епидемията в Русия и Европа. По това време методът на вариолацията се употребява като имунизиране. Състои се в това, че на неимунизираното лице се вършат няколко порязвания на ръката и там се инжектира материал от едра шарка, получен от пациента, да вземем за пример, през раната се изтегля конец, навлажнен с гной. Смъртността измежду имунизираните по този способ е към 2% и е 20 пъти по-ниска от тази на неимунизираните.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР