Писмото е подписано от зам.-директора на СДВР ст. комисар Борислав

...
Писмото е подписано от зам.-директора на СДВР ст. комисар Борислав
Коментари Харесай

СДВР призовава Столична община да се извърши преценка за целесъобразност от провеждане на допълнително събитие, заявено за 15 май т.г.

Писмото е подписано от зам.-директора на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Борислав Борисов и е адресирано до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова
Основанието за това е действителната заплаха от скупчването на голям брой хора с разнообразни убеждения, ползи и възгледи при плануваните за 15 май т.г. на територията на столицата три спортни прояви и декларираните преди 12 май три митинга на площад „ Народно заседание “. Практиката демонстрира, че при сходни мероприятия, прекомерно постоянно биват блокирани с хора и техника методите към гр. София, както и редица основни кръстовища и булеварди. Същевременно на 12 май в Столична дирекция на вътрешните работи е получено и съобщение от Столична община, с което е деклариран още веднъж за 15 май митинг на превозвачите с присъединяване на към 2000 тежкотоварни транспортни средства и към 500 рейса, протестните шествия ще обзет главните артерии и основни кръстовища на столицата, както и централната част. Мястото за осъществяване на протестното мероприятие и методите към него съответстват с времето и мястото на авансово декларираните, съгласувани и позволени прояви. Същевременно присъединяване на огромен брой тежкотоварни транспортни средства и рейсове би затруднило в допълнение свободното напредване на участниците в спортните мероприятия – причина за пораждане на голям брой съществени конфликтни точки. Към тези причини Столична дирекция на вътрешните работи напомня единомислещо решение на Столичния общински съвет, въз основата на което със заповед на министъра на културата жълтите павета в София са оповестени за културно завещание и са класифицирани като културна полезност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното завещание. Паважната настилка е знак на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възобновяване е невероятно. Столична дирекция на вътрешните работи засяга и съществуването на предпоставки за нарушавания на Заповед РД9Д-4/09.12.2016г. на министъра на културата за установяване на режима за запазване на недвижимата културна полезност и показва, че навлизането на тежкотоварна техника би основало заплаха и от нарушение на наредбата на чл.71, алинея 1, т.1 от Закона за културно завещание. Припомня, че през 2019 година поради каскади с коли на бул. „ Цар Освободител “ – като сцена на задгранична продукция, Столична община сформира акт на уредника и той бе глобен според Наредбата за нарушаване на публичния ред на територията на общината. По данни на експерти от Българска академия на науките находището, от което произлиза материалът за произвеждане на софийските павета, се намира в Будапеща, само че то е изчерпано преди доста години и заводът, който ги е произвеждал, към този момент не работи.

За застраховане на позволените и съгласувани до 12.05.22 година мероприятия е зает извънредно огромен запас, включващ чиновници от Столична дирекция на вътрешните работи, ГДЖСОБТ от София и страната и от ОДМВР. Организирането на още едно мероприятие основава действителни условия за осъществяване на закононарушения, нарушение на публичния ред и сигурността на пътното придвижване на територията на столицата и в допълнение би затруднило обезпечаването на публичния ред, добавя още към причините си управлението на Столична дирекция на вътрешните работи, съгласно което са налице предпоставки за предприемане на дейности по подготвеност, според наредбата на чл.12, алинея 2, т.2 от ЗСММ. Столична дирекция на вътрешните работи моли същите причини да бъдат взети поради и при разискването на плануваните протестни мероприятия на 16. / на КНСБ/ и на 18 май /на Камара на автомобилните превозвачи в България/.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР