Писмо от учени - представители на франкофонската политологична общност за

...
Писмо от учени - представители на франкофонската политологична общност за
Коментари Харесай

Учени: Какъв ще бъде ефектът върху България, ако начело застане човек, приписал си академична степен

Писмо от учени - представители на франкофонската политологична общественост за абсурда с измислената от номинирана за министър председател Мария Габриел нейна " докторска купа " е получен в редакцията на ПИК. 

Пълният текст на писмото:

 

Докторатът е повече от научна степен, той е честност за България

 

Последните разкрития към степента на подготовка и морала на госпожа Мария Габриел слагат доста въпроси. Оказва се, че при започване на политическата си кариера е показала себе си за човек, придобил научна степен „ лекар по политически науки “ във Франция. С тази „ пришита “ купа тя съумява да получи нужната легитимност и да бъде определена за евродепутат.

 

В допълнение, през 2011 година на формалната си страница като член на Европейския парламент тя показва, че има doctorat от Institut des sciences politiques de Bordeaux / Institut des études européennes, Université libre de Bruxelles.

 

Откраднатата научна степен „ лекар “ привнася доста към профила на госпожа Габриел поради обществената и политическа известност, която носи, поради презумпцията за честност и асоциирания с нея престиж. Освен това става дума за степен, предполагаща задълбочено научно знание в областта на политическите науки и съответен принос по избрана научна тематика. В страни като Германия и Австрия притежанието ѝ се упоменава в документите за идентичност.

 

Фактът, че по-късно този детайл не се появява в биографията й, и както тя сама споделя, употребила го е единствено един път, поддържа още повече тревогата на основаната рискова обществена неистина.

 

Оказва се, че през 2009 година и 2011 година е била лекар, а през 2023 година към този момент не е. Дезинформацията е многоизмерна. От една страна, още веднъж излъгани биват българските жители. С вярата да бъдат ръководени от нови, образовани и способени политически лица, те се доверяват на човек, който си разрешава да ги лъже непосредствено, още с влизането си в политическия живот, с цел да придобие доверие въз основата на теоретичен авторитет и опит, които няма.

 

Открадвайки си купа, тя девалоризира цената на научната степен „ лекар “ както в България, по този начин и във Франция и целия Европейски Съюз. Опасенията за сходен невисок морал разумно биха могли да бъдат екстраполирани и към останалите й носители. По този метод тя краде труда на тези, които са завоювали тази степен въз основата на теоретичен принос.

 

Постъпката на госпожа Габриел „ краде “ и от интернационалното доверие към Франция и репутацията на нейното университетско обучение. Тя обезценява и статута на дамите на управнически позиции в Европейския съюз, давайки отрицателен образец с механизмите си за кариерно израстване. Следващите стъпки в кариерата й са построени въз основата на тази легитимност и касаят освен България, само че и европейските жители. Работата ѝ като еврокомисар засягаше ползите и на всички европейски жители, тъй като на човек, допускащ си да лъже обществено, бяха поверени виновни процеси, касаещи целия Европейски Съюз.

 

Парадоксално човек, който си е приписал академична степен, ръководеше и стратегиите „ Хоризонт Европа “ и „ Еразъм “, менажиращи средствата на Европейски Съюз в региона на науката и образованието. Възлаганата вяра, че точно тя ще извади България от продължителната рецесия с компетентността си в качеството й на министър-председател, за жалост, би трябвало да бъде подложена под съществено подозрение. Това би трябвало да стане в името на достолепието на българските, а и всички останали европейски жители, както и в още по-сериозна степен в името на френската и европейската политологична общественост.

 

Г-жа Габриел няма да има тежест, изправяйки се пред други европейски водачи, които не са си приписали купата сами, като да вземем за пример министър председателите на Чехия и Словения, президентът на Кипър. Какъв ще бъде резултатът върху облика на България на интернационалната сцена, в случай че отпред на страната застане човек, измислил си компетентността си, въз основата на това откраднал престижа си, който очевидно подценява морала в дейностите си? Докторатът е повече от научна степен, той е честност.

 

Д-р Мария Матеева – Казакова, лекар по политически науки от университета Париж II Пантеон-Асас, Франция, с дисертационен труд на тематика „ Популизмите в България “;

 

Д-р Жулиен Арну, лекар по политически науки от университета Париж II Пантеон-Асас, Франция, някогашен наблюдаващ на изборите в България към Организацията за сигурност и съдействие в Европа;

 

Д-р Елиз Бернар, лекар по обществено право от университета Париж III Сорбон-Нувел, Франция, съосновател на Europe Info Hebdo.

 

Инфо: Труд

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР