Писмо до моята новородена внучка.Скъпа моя.Ако бих могла да напиша

...
Писмо до моята новородена внучка.Скъпа моя.Ако бих могла да напиша
Коментари Харесай

Скъпа моя, не се страхувай…

Писмо до моята новородена внучка.

Скъпа моя.

Ако бих могла да напиша това писмо преди четвърт век за твоята майка, би било чудесно…

Но тогава аз бях на 25 и не се замислях за нищо такова. Имах куп други грижи – сутринта да нахраня дъщеричката ми, да я заведа в яслите, след това да тичам на лекции, а вечерта да разтребя, да подготвя вечеря. Твоят дядо работеше нощна промяна и не можеше да ми оказва помощ, когато твоята майка плачеше по цели нощи, тъй като постоянно боледуваше. Сега аз съм на 50 и към този момент съм натрупала малко опит, който желая да споделя с теб. Аз не настоявам, че знам за живота всичко, само че в края на краищата, аз съм твоя баба, ние имаме доста общи неща (искаш или не) и желая ти да си щастлива. Моите препоръки няма да са ти непотребни!

• Не се опасявай да падаш. Люлей се на люлката, карай колело, ролкови кънки, пързаляй се и не се опасявай да падаш. Ще те боли, само че с помощта на това ще се научиш да си бърза, ловка и да се изправяш тогава, когато ти се желае да плачеш.

• Не се опасявай да изказваш своята позиция. Ти не си длъжна да мълчиш, в случай че нещо не ти харесва или когато не си съгласна. Ни скривай своето мнение нито поради дружбата, нито поради любовта. Ако не те чуват или желаят от теб да си “лоялна ”, то по дяволите такава дружба и обич.

• Не се срамувай да се извиняваш. Само доста мощните девойки умеят да се извиняват и осъзнават своите неточности, а аз доста желая ти да пораснеш точно такава. Трудно е да кажеш: “Прости, аз не бях права. Как може да изправим нещата? ” Но човек би трябвало да се научи на това и тогава никой няма да може да го победи.

• Не се опасявай да получиш неприятна оценка. Двойката не е чак толкоз неприятно нещо. То ще ти уточни слабите места. Ти ще научиш върху какво би трябвало да поработиш. Ниската оценка не значи, че ти си глупава. Тя единствено ще те стимулира да действаш.

• Не се опасявай, че не си известна. Докато всички известни купонджийки вървят по нощни заведения, на празненства, седят по кафенетата и висят по цели дни в Интернет, качвайки своите фотоси, ти ще се научиш да стреляш чудесно, да яздиш кон, да пееш, да приказваш съвършено гръцки, да вземем за пример, и така нататък На осемнадесет години известните към момента ще търкат панталони пред компютрите, а ти до тогава към този момент ще покоряваш света и може би ще потеглиш на първата си експедиция.

• Не се опасявай да бъдеш странна. Твоята баба също не се опасява!

• Не се опасявай да се влюбиш. Влюбеността все едно ще пристигна при теб. Радвай се, че най-сетне си пораснала.

• Не се опасявай от първата целувка. Повярвай на баба си, че това е нещо възхитително! Не се опасявай, всички дами се целуват прелестно, защото това ни е в кръвта.

• Не се опасявай да се омъжиш или назад да не се омъжиш. Когато пораснеш, никой няма да го е грижа дали имаш халка на ръката си или не. Но в случай че ти си решила, че бракът и фамилният живот са за теб, постарай се да срещнеш “своя ” човек и тогава нещата ще се получат. Дори пръснатите на всички места чорапи няма да те нервират. Затова пък ще има кой да ти направи масаж вечер или с кого да разходиш кучето.

• Не се опасявай да родиш. Няма да те неистина, боли доста. Но това е най-прекрасното нещо, което може да се случи в живота си всяка жена.

• Не се опасявай от развода. В живота всичко се случва. Главното е да не се отчайваш и да не се затваряш в себе си. Разводът не е краят на живота. Това е начало на нещо ново, най-вероятно по-интересно.

• Не се опасявай от самотата. Понякога е потребно да останеш сама. Дори можеш да се наслаждаваш на самотата си. Но това няма да бъде за дълго – познавам си добре нашето семейство.

• Не се опасявай да плачеш. Сълзите са избор на мощния. Аз съм мощна и върша каквото желая. Искам ли да рева – рева, желая ли да се дръзвам – хиля се, желая ли да разпилявам чорапите си по цялата къща – върша го.

• Не се опасявай да опитваш нови неща. Не мисли за възрастта и за това, какво ще кажат хората. Взимай от живота най-хубавото, и не е значимо какъв брой безумно е твоето предпочитание.

• Не се опасявай да остаряваш. С възрастта ще започнеш да цениш повече живота и любовта на околните си. А след това може и да напишеш писмо до своите внуци.

• Не се опасявай да губиш околните си. Аз дълго се съмнявах дали си коства да ти напиша това. Но загубите са неизбежни. Близките си отиват, само че любовта не изчезва…

Аз те обичам.

Твоята баба

Инфо: margaritta.dir.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР