Писмо до Афганистан - така се казва филмът на журналистът

...
Писмо до Афганистан - така се казва филмът на журналистът
Коментари Харесай

Ивайло Везенков: Неприемането на бежанците у нас е от страх, а не от ксенофобия

" Писмо до Афганистан " - по този начин се споделя филмът на журналистът Ивайло Везенков и Добромир Иванов, който ще видите в събота в bTV Репортерите, незабавно след централната емисия вести.

Очаква ви извънредно прочувствен конфликт с персоналните истории на хора, които са израснали безусловно сред патроните. През последните 40 години страната е разкъсвана от спорове и военни дейности.

Опитваме се да създадем една по-широка картина. Бежанците оттова не идват от през вчерашния ден. Афганистан е полесражение от десетилетия. Има хора, които са пристигнали преди 40 години

Една от историите, които феновете ще видят, е тази на Нури, чийто брат е изгубил крайници си. Сара пък споделя за проблемите с правата на дамите под властта на талибаните. е пристигнала тук през 2016 година и от този момент живее в страната ни с двете си деца.

„ Това, което споделят от „ Гранична полиция “, Агенцията за бежанците и всички, които се занимават по някакъв метод с бежанци, множеството минават директно през страната ни и доста малко желаят да останат тук. Така че няма непосредствена заплаха от това “, споделя Везенков.

„ 555 души са били арестувани на българо-турската граница от началото на годината, като за последните два месеца са 233. А другояче за тази година са спрени 22 000 души, т.е. те не са позволени на наша територия. Тоест не приказваме за такива мащаби като през 2015 и 2016 година Бежанските центрове не са претъпкани сега “, означи журналистът.

„ Като приказваме за отношението има едно проучване на фондация „ Фридрих Еберт “, че отношението в България към бежанците е обвързвано най-вече със боязън, а няма заложена някаква тежка идеология. Тоест аргументите българското общество да не приема бежанците се крият в страха, а не в ксенофобията “, споделя Везенков.

Гледайте " Писмо до Афганистан " в събота в bTV Репортерите, незабавно след централната емисия вести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР