Писма с въпроси до РИОСВ–Хасково и ТЕЦ Марица-3“ АД е

...
Писма с въпроси до РИОСВ–Хасково и ТЕЦ Марица-3“ АД е
Коментари Харесай

Кметът Иво Димов с конкретни въпроси към РИОСВ и ТЕЦ-а за об...

Писма с въпроси до РИОСВ–Хасково и Топлоелектрическа централа " Марица-3 “ АД е изпратил кметът на община Иво Димов. Питанията му са поради регистрираните неколкократно превишения серен диоксид във въздуха над града в края на предходната седмица, свързани с обновяване работата на електрическата централа.

" Постъпили са многочислени сигнали и недоволства от жители за замърсяване на въздуха в края на предходната седмица ", написа Димов. Той упорства в къси периоди да му бъде отговорено дали са осъществени инспекции от екоинспекцията на излъчванията на нездравословни субстанции от точковите източници на Топлоелектрическа централа " Марица-3 “ и какъв е резултатът от осъществените инспекции.

Градоначалникът държи да знае каква е повода, довела до наднормените излъчвания на серен диоксид в атмосферата, какъв е типът на употребяваното гориво, отговоря ли неговото качество на условията за естествена работа на централата и лъчение на излъчвания в допустимите правила. ​Кметът пита още какво е софтуерното положение на употребяваните в централата електрофилтри, налице ли са проблеми с естественото действие на сероочистващата апаратура, какви са дадените наставления за прекратяване наднорменото лъчение на серен диоксид в атмосферата и извършват ли се те.

Сред ​въпросите към екоинспекцията е и какви са подхванатите дейности за налагане на наказания за нанесените върху околната среда и човешкото здраве вреди, или еветнуално прекъсване работата на централата до премахване на аргументите, водещи до наднормени излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферата.

Иво Димов уведомява РИОСВ-Хасково, че макар неналичието на регистрирани наднормени стойности на фини прахови частици от станция " Раковски ", след обновяване работата на ТЕЦ-а запрашеността във въздуха над Димитровград и близките обитаеми места е сензитивно и очевидно повишена.

Градоначалникът е отправил и 5 въпроса към изпълнителния шеф на ТЕЦ-а. Кметът се интересува каква е повода, довела до наднормените излъчвания на серен диоксид в атмосферата. Пита също по този начин какъв е типът на употребяваното гориво, отговоря ли неговото качество на условията за естествена работа на централата и лъчение на излъчвания в допустимите правила. " Какво е софтуерното положение на употребяваните в централата електрофилтри? Налице ли са проблеми с естественото действие на сероочистващата апаратура? Какви дейности и ограничения са подхванати за премахване на проблемите по естествената работа на централата и за недопускане на следващи превишения на допустимите правила на концентрации на серен диоксид във въздуха над Димитровград? " Това са въпросите на кмета към управата на централата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР