Писма на Алберт Айнщайн до негови колеги с размисли за

...
Писма на Алберт Айнщайн до негови колеги с размисли за
Коментари Харесай

Продадоха писма на Айнщайн за 200 000 долара

Писма на Алберт Айнщайн до негови сътрудници с размишления за физиката, Господ и Израел бяха продадени на търг в Ерусалим за над 200 000 щатски $ (189 000 евро), заяви Агенция Франс Прес, цитира Монитор.

Осемте писма са написани на британски език от 1951 година до 1954 година Повечето от тях са адресирани до физика Дейвид Бом. Те са написани на машина, само че са подписани от Айнщайн, а на някои има надраскани бележки.

За най-висока сума - 84 000 $ (75 000 евро), беше продадено писмо, в което Айнщайн написа, че "ако Господ е основал света, основната му грижа не е била да ни направи елементарно разбираеми ". В друго писмо, купено за 50 400 $ (45 300 евро), той разисква откритата от Бом връзка сред квантовата физика и теорията на относителността. В него Айнщайн прибавя на ръка една формула.

В друго писмо той разисква с сътрудника си Дейвид Бом опцията той да се откри в Израел.
"Израел е интелектуално жив и забавен, само че опциите там са доста лимитирани. Да отидеш там с мисълта да си тръгнеш при първа опция, ще бъде тъпо " - написа Айнщайн.

Писмата са принадлежали на починалата вдовица на физика Дейвид Бом.

Бом работи с Айнщайн в университета Принстън, преди да замине за Бразилия, когато го уволняват по времето на маккартизма. От 1955 година той е гостуващ професор в софтуерния институт Технион в Хайфа, а през 1956 година се открива в Англия, където работи в Лондонския и Бристолския университет.

Алберт Айнщайн завещава архива си на Еврейския университет в Ерусалим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР