Пищна картина на митологична сцена е сред няколкото новооткрити фрески,

...
Пищна картина на митологична сцена е сред няколкото новооткрити фрески,
Коментари Харесай

Нови фрески са открити из пепелта на Помпей

Пищна картина на митологична сцена е измежду няколкото новооткрити стенописи, разкрити от археолозите, които разкопават античния римски град Помпей, съобщи Агенция Франс Прес.


Фреските са открити по време на реставрационни работи към имението на дома на Леда, което към момента е удивително цветно към 2000 години откакто градът е погубен от изригването на Везувий.

Най-впечатляващата от тях изобразява сцена от гръцкия мит за Фрикс и неговата сестра близначка Хеле, които бягат от мащехата си Ино на вълшебния овен със златното руно.

Фрикс седи на овена, до момента в който сестра му се вижда да пада във водата - " двама бежанци в морето от антична Гърция ", означи Габриел Зухтригел, шеф на археологическия парк в Помпей.

Фреската е нарисувана по този начин, като че ли е картина в рамка, окачена на жълта стена. Новооткрити са и други, изобразяващи натюрморти, както и няколко портрета на дами.

Разкопките в Дома на Леда, които стартират през XVIII в. и са възобновени през 2018 година, имат за цел да възстановят цялостния проект на обекта.

Стенописите се почистват, с цел да се в профил вулканичната пепел, покрила Помпей при изригването на Везувий през 79 година от н.е., и по-късно ще бъдат реставрирани.

Много от постройките на Помпей - и даже някои от телата на почти 3000 жертви - са били чудесно непокътнати след изригването.

Помпей е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО и е вторият най-посещаван туристически обект в Италия след Колизеума в Рим. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР