Пиша това от хотел. Извън стаята чувам някой от домакинския

...
Пиша това от хотел. Извън стаята чувам някой от домакинския
Коментари Харесай

Обикновено, не давам бакшиш...

Пиша това от хотел. Извън стаята слушам някой от домакинския личен състав да почиства коридора с прахосмукачка.

Бележка до мен самия: Не забравяй да дадеш бакшиш на камериерката на излизане.

Това е вярно, нали?

Освен че тук е мястото, в което имам разлики с основния изпълнителен шеф на Hilton Worldwide, компанията-майка на една от най-големите хотелски вериги в света.

Говорейки на 41-тата годишна интернационална конференция за вложения в промишлеността на хотелиерството, изпълнителният шеф на Хилтън Кристофър Насета съобщи нещо забавно:  че той не дава бакшиши на камериерите и почистващия личен състав.

" Обикновено не давам бакшиш ", сподели Насета, за който се счита, че е получил възнграждение от 19,8 млн. $ през 2018 година Коментарът му бе в отговор на въпрос от водещия Андрю Рос Соркин за това какъв брой нормално оставя от горната страна в хотелите. 

(Актуализация: След като тази публикация беше оповестена, се чух с представители на Хилтън, които ми предоставиха изказване от Насета, разграничавайки пътуването по работа и по персонални аргументи. Говорител на Хилтън също така разяснява пред The Points Guy, които първи оповестиха за това: 

„ Това е мнението на Крис, че всеки член на екипа на Хилтън работи интензивно. Вместо изборно да награждава някои членове на екипа, той се концентрира върху даването на значими стопански благоприятни условия за всичките 400 000 членове на екипа. Ето за какво Хилтън е на първото място като шеф в Съединени американски щати и номер 2 в света, както гласоподаваха нашите лични чиновници. "

Което е хубаво, само че хайде бе! Говорим за основен изпълнителен шеф, за който се счита, че е направил 19,8 млн. $ през 2018 година, до момента в който средностатистическата камериерка в Съединени американски щати има почасова заплата от 11,37 $ по данни за 2016 - най-скорошните налични. 

И той не просто безшумно се въздържа от даването на бакшиши, само че и разгласи позицията си на огромната индустриална конференция.

Сега, почтено казано, има добър публичен мотив против опровергаването като средство за структурирано обезщетение.
В една система, където се чака гостите да дават бакшиши на чиновниците, това значи, че работодателите евентуално ще могат да се измъкнат със заплащане на тези чиновници на по-ниска от пазарната стойност. С други думи, всеки чиновник в полето за предоставяне на бакшиши работи за съществена заплата (понякога доста ниска) плюс бакшишите. Ако нямаше бакшиши, работодателят евентуално щеше да би трябвало да навакса разликата - в противоположен случай чиновниците няма да останат.Има и някои на практика съображения по отношение на оставянето на бакшиши за камериерките. Например, доста хора споделят, че са оставили такива в деня, в който са напуснали хотела, само че няма гаранция, че индивидът, който взема парите, е същият човек, който е почиствал стаята им от самото начало, до момента в който са били посетители. 
И несъмнено, всичко е непринудено. Marriott стартира да оставя пликове в хотелските стаи, предлагайки да се поставят в тях парични бакшиши за камериерките - ход, който провокира спор.

Въпреки това, да кажем, че цялостната система би трябвало да се промени, е доста по-различно от елементарното заявяване на митинг против нея от един единствен човек, даже когато той е основен изпълнителен шеф на Хилтън. Този човек в началото се разгласи срещу, избирайки да задържа своите спомагателни долари в джоба си. 

Колко $, в действителност?

Според американската асоциация за хотели и настаняване American Hotel & Lodging Association би трябвало да оставяме от $1, до $5 бакшиш на камериерките за нощ. 

Бакшишът би трябвало да бъде оставян всекидневно, за предпочитане в плик или с записка, в която излиза наяве, че той е за камериерките, съветва Gratuitiy Guide в уеб страницата си. 

Засега - макар изпълнителните шефове на огромни хотелски марки - вярното нещо, което да извършите, наподобява е да оставите бакшиш за хората в хотела. Това е, което и аз ще направя през идващите няколко дни в (не-Хилтън) хотела, в който със фамилията ми обитаваме.

О, и при положение, че се интересувате, съгласно асоциацията AHLA, би трябвало да се оставя също от $1 до $5 за паркиране на паркинг, в допълнение $2 за всичко друго, доставено в стаята ви - в допълнение одеяло, да вземем за пример - и 15 до 20% за рум сървис, бармани и личен състав на изчакване.

Както загатнах нагоре, Хилтън се обърна към мен след тази история, с изказване от Насета. Ето цялостното изказване:

" Когато става въпрос за бакшишите в хотели, постоянно съм имал друг метод към работата и персоналното пътешестване. Освен това в никакъв случай не съм имал поради, че методът ми към работата ще остане прибавен в хотелското имущество на Хилтън, с цел да обезкуражи другите да дават бакшиши до момента в който пътуват. 

Занапред ще давам бакшиши когато пътувам по работа и при персонално пътешестване. Нищо не е по-важно за мен от корпоративната просвета и членовете на екипа на Хилтън, изключително от нашите камериерки, които са от решаващо значение за даването на гостоприемството на Хилтън по света.

Винаги съм бил великодушен с времето и ангажираността си с членовете на екипа, когато съм бил в обектите ни и ще продължа да съм фокусиран върху това да подкрепям Хилтън най-хубавото място за работа в Съединени американски щати. "

....

Разказ на Бил Мърфи-младши (billmurphyjr.com, @BillMurphyJr) в Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР