Пиша и говоря правилно! Синоптиците прогнозират валежи от сняг!Декември и

...
Пиша и говоря правилно! Синоптиците прогнозират валежи от сняг!Декември и
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Синоптиците прогнозират валежи от сняг!

Пиша и приказвам вярно! Синоптиците предвиждат превалявания от сняг!

Декември и януари са месеците с най-вече празнични дни. Хиляди българи означават имените си дни в този интервал. Да не забравяме, че имен ден и именик се пишат с едно Н .

Сложните наименования на празниците се пишат слято и с основна писмен знак – Никулден, Стефановден . Освен това можем да кажем, че означаваме света Варвара, свети Сава и други

Пред име на светец свети се написа с дребна писмен знак или се употребява съкращението св. Никола .

Екскурзоводът ни описа за чудесата, осъществени от свети Никола/ св. Никола .

Пишем го с основна писмен знак, в случай че влиза в състава на име:

Миряните се събраха пред входа на храма „ Свети Николай Чудотворец “ .

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:
През Зимата претпочитам домашният уют. Любимото ми време е вечертта, когато се събират цялото ни семейство. Тогава всеки споделя, по какъв начин е минал денят и какви проекти има за идващият ден.
Имената на дните, месеците и сезоните се пишат с дребни букви в средата на изречението – зимата . В глагола избирам има представка ПРЕД- , а прилагателното домашният в изречението следва да се напише с къс определителен член – избирам него/ избирам домашния уют . Съществителното име вечер е от женски жанр, само че приключва на Р, тъй че при членуване не се получава двойно Т. Съществителното име семейство е от междинен жанр, само число, по тази причина то се съгласува със сказуемото – се събира цялото семейство . В последното изречение пред въпросителната дума по какъв начин не се написа запетая, а прилагателното име идващият би трябвало да е с къс определителен член – за него/ за идващия ден .

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

Въпреки, че към този момент е Декември месец деня е прелестен и топъл, а Слънцето радостно огрява планинският било. Решихме да се разходиме на горе в гората и да си създадем пикник. За това си направихме сандвичи и чай.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР