Писателят Владимир Зарев е тазгодишният носител на наградата за духовен

...
Писателят Владимир Зарев е тазгодишният носител на наградата за духовен
Коментари Харесай

Владимир Зарев получи наградата за духовен принос на името на Вазов

Писателят Владимир Зарев е тазгодишният притежател на премията за нравствен принос на името на Иван Вазов, заяви БГНЕС. Отличието му връчи президентът Румен Радев на публична гала в Народния спектакъл, носещ името на Патриарха на българската литература, в наличието на политици, културни дейци, общественици, представители на академичната общественост и жители.

" Дядо Вазов, Патриархът, който усещаме еднообразно неосъществим и в това време непосредствен, продължава да ни учи кои сме. От неговото перо се ражда модерна България . Животът на Иван Вазов е неотделим от историческата орис на България. Той е великият стихотворец на българския възрожденски епос, с неговите борби и герои, дръзновения и очаквания, крушения и триумфи, само че непроменяемо с вяра за положителното бъдеще на Родината ", означи президентът мотив на 100-годишнината от гибелта на Иван Вазов.

Към носителя на премията той се обърна с думите на самия Вазов: " Чувствайте и пишете на български език. Черпете ентусиазъм не от непознатата душа, а от българската. От хубавичко и богата българска душа. Тя е толкоз ослепителен стожер, че е изобилен източник на тематики и музи. Разкривайте я, възвисявайте я, правете го с обич към положителното и истината ".

Владимир Зарев е живият класик на актуалната българска литература, публицист от европейски сан. Написал е над 18 книги, сред които трилогията " Битието ", " Изходът ", " Законът ", паметния разказ " Разруха ", романите " Лето 1850 ", " Поп Богомил и съвършенството на страха ", " Хрътката ", " Хрътката против Хрътката ", " Орлов мост " и други Пише във всички литературни жанрове - романи, повести, разкази, стихове, дава изявленията и разгласява стотици мнения по настоящи тематики от публичния живот.

През 2013 година излиза ТВ сериал " Дървото на живота ", екранизация по романа му " Битието ". Негови произведения са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия, а " Разруха " става бестселър в Германия и Съединени американски щати. Владимир Зарев е наследник на известния историк и книжовен критик акад. Пантелей Зарев, брат на режисьорката Весела Зарева и брачен партньор на поетесата Мирела Иванова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР