Писателят Филип Рот, възхваляван като един от гигантите на съвременната

...
Писателят Филип Рот, възхваляван като един от гигантите на съвременната
Коментари Харесай

Филип Рот – женомразец или безстрашен разказвач на истории за секс, смърт и съдба?

Писателят Филип Рот , възхваляван като един от колосите на актуалната американска литература паралелно с Джон Ъпдайк, Норман Мейлър и Гор Видал, безстрашен повествовател на истории за секс, гибел, претопяване и орис, и в същото време окарикатурен и подложен на критика поради дръзкия си натурализъм, умря на 85-годишна възраст, предадоха международните осведомителни организации.

 
Кончината на писателя от конгестивна сърдечна непълнота е доказана от литературния му сътрудник Андрю Уайли. Р от е умрял в болница в Ню Йорк
 
Филип Рот е създател на над 30 книги - от сатиричния " фройдистки калейдоскоп " " Синдромът Портной " до елегично-носталгичния разказ " Американски пасторал ". За автобиографичната си книга " Наследството " (1991), проследяваща комплицираните взаимоотношения с татко му, Рот е отличен с Националната премия на критиците. 
 
В по-късните си години Филип Рот обръща взор към екзистенциализма и половата рецесия на междинната възраст, продължавайки в същото време да се придържа към ролята си на откривател на срама, неловкостта и другите гузни секрети на личното аз, разказани с нормалната " тежка доза " комизъм.
 Филип Рот БГНЕС-->
След над 50 години като публицист Рот взема решение, че " Немезида " (2010) - историята на зараза от полиомиелит в Нюарк, Ню Джърси, където е израснал, ще бъде неговият финален разказ.
 
Впоследствие Филип Рот препрочита всичките си творби, с цел да ревизира по личните му думи в изявление за " Ню Йорк таймс " от 2014 година " дали не съм си изгубил времето ".
 
В умозаключение писателят цитира Джо Луис - първенец по бокс в тежка категория през 30-те и 40-те години на предишния век: " Направих най-хубавото, което можах, с това, с което разполагах ".
'Everybody else is working to change, persuade, tempt and control them. The best readers come to fiction to be free of all that noise.'
- Philip Roth 1933-2018
— Waterstones (@Waterstones) Първата книга, оповестена от Филип Рот - сборникът разкази " Сбогом, Колумб " (1959), му носи Национална премия за литература на Съединени американски щати.
 
За " Провинциален живот " (1986) е отличен с Националната премия на критиците, а през 90-те години печели четири огромни литературни наградата: Националната премия на критиците за " Наследството " (1991), премията ПЕН/Фокнър за " Операция лихвар " (1993), Националната премия за литература за " Театър Сабат " (1995) и премията " Пулицър " за художествена литература за " Американски пасторал " (1997).
 
Следва Наградата на англоговорещата общественост за " Омъжих се за болшевик " (1989). През същата година получава Националния орден за изкуство в Белия дом, а през 2000 година разгласява " Петното " - разказ, с който приключва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка.
 
За " Петното " Рот получава втората си премия ПЕН/Фокнър, както и английската премия " У. Х. Смит " за най-хубава книга на годината.  През 2001 година е почетен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература - Златния орден, присъждан на всеки шест години за изцяло творчество. През 2011 година е отличен с " Ман Букър "
 Филип Рот Gulliver/Getty Images
Въпреки че на процедура е притежател на всички вероятни литературни оценки, Филип Рот ще остане в историята като един от най-големите американски писатели, който по този начин и не е почетен с Нобелова премия за литература, макар че неведнъж е открояван измежду любимците за най-престижното креативно самопризнание.
 
В творбите си Филип Рот обича да се " заиграва " с разликите сред действителността и измислицата. Авторът постоянно написа за невротични романисти и даже дава на персонажи личното си име. Склонността на читателите да виждат същинския Рот в героите му го нервира и в същото време забавлява.
‘Writing turns you into somebody who’s always wrong. The illusion that you may get it right someday is the perversity that draws you on.’

Philip Roth, 1933 - 2018
— Vintage Books (@vintagebooks) Въпреки че неговите романи постоянно изследват еврейското съществуване в Америка , Филип Рот , определяйки се като безбожник, отхвърля да бъде му бъде поставян етикетът " еврейско-американски публицист ".
 
" Този въпрос не ме интересува. Знам тъкмо какво значи да бъдеш евреин и в действителност не е забавно. Аз съм американец ", споделя създателят в изявление за в. " Гардиън " през 2005 година
 
Според някои критици романите на Филип Рот го показват като изпитващ ненавист към себе си евреин, който постоянно излага на показ отрицателните стандарти или като цяло разказва евреите в неприятна светлина.
 
Според Рот обаче американското съществуване и еврейското съществуване постоянно се припокриват. За разлика от предшествениците си Сол Белоу и Бърнард Маламъд , които разказват мъчителното пригаждане на евреите към живота на преселници, Филип Рот споделя за идващото потомство евреи, лишени от същността си.
Philip Roth, a Pulitzer Prize-winning novelist, died Tuesday of congestive heart failure, his agent said. He was 85.
— CNN Breaking News (@cnnbrk) Филип Милтън Рот е роден на 19 март 1933 година в Нюарк, Ню Джърси, в фамилията на " първо потомство американци от еврейски генезис ". Рот получава бакалавърска степен в университета " Бъкъл " и магистърска степен по британски език от Чикагския университет.
 
В персонален проект Филип Рот има дългогодишна връзка с английската актриса Клеър Блум . Продължилият им пет години брак приключва с бракоразвод през 1995 година
 
Година по-късно Блум разгласява автобиографична книга, в която разказва някогашния си брачен партньор като депресиран, далечен, тесногръд човек, податлив да упражнява вербален тормоз
 
Рот има и предходен брак с Маргарет Мартинсън Уилямс , с която се развежда през 1963 година От двата си брака писателят няма деца.
 
Приписвана му е връзка и с актрисата Мия Фароу .
 
Филип Рот е подложен на критика и като женомразец поради нерядкото показване на женските облици в творбите му като обекти на сласт и яд. На рецензиите към " чистата му порнография ", писателят отвръща:
Philip Roth est mort
— L'Obs (@lobs) " Обожавам да пиша за секс. Обширна тематика! Повечето събития, разказани в книгите ми, обаче не са се случили. Все отново е нужен някой и различен детайл от действителността, с цел да започнеш да съчиняваш ".
 
Считан за сложен за интервюиране, Рот споделя за в. " Гардиън ", че не обича да разисква творбите си . " Трябва да оставите хората да се борят сами с книгите и да преоткриват личната си същина ", добавя писателят, който в никакъв случай не е обещавал, че ще бъде другар на читателя.
 
Филип Рот не крие, че за него писането е изпълнено със " боязън, самотност и тревога ". " Все отново има някои дни, които изцяло компенсират това чувство. В живота си, въпреки и за малко, съм имал прелестни дни като публицист и това ми стига ", добавя той.
Philip Roth (1933-2018):
— Michael Beschloss (@BeschlossDC) За тези, които ден след ден, седмица след седмица непроменяемо се питат кой е най-великият жив американски публицист, отговорът е Филип Рот , написа в. " Гардиън " през 2013 година, базирайки се на резултатите от анкета по случай 80-годишнината на писателя.
 
Група от 30 литератори, измежду които имена като Салман Рушди и Гари Щайнгард , са помолени от нюйоркското сп. " Vulture " да оценят творчеството на Рот по случай идния му празник.
 
Да, Филип Рот е най-великият жив американски публицист, най-малко съгласно 77 % от видната експертна група. Останалите 23 % - или 9,9 души, не го считат за подобен, макар че единственият различен упоменат като опция публицист е Дон ДеЛило . Част от интервюираните специалисти отхвърлят да посочат който и да било.
“Literature got me into this mess and literature is going to have to get me out of it. ”

Philip Roth 19.03.33 - 22.05.18
— Max Richter (@maxrichtermusic) Специалистите са запитани също дали Филип Рот е женомразец . " Да " е отговорът на 17 % от литераторите, " Не " - на 30 % от тях, и " Хм " - на 52 %.  Внушителните 97 % от интервюираните считат, че Рот заслужава да завоюва Нобелова премия за литература.   С 24 % от гласовете " Театър Сабат " е посочен за най-хубавия разказ на писателя.
 
В тазгодишно изявление за " Ню Йорк таймс " Филип Рот споделя размишленията си за над 50-годишната си кариера като публицист, описвайки я като: " Въодушевление и ридание. Неудовлетворение и независимост. Вдъхновение и неустановеност. Изобилие и празнина. Въздигащ се пламък и проваляне в калта ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР