Писателката Тодора Радева спечели Националната литературна награда Йордан Радичков 2023

...
Писателката Тодора Радева спечели Националната литературна награда Йордан Радичков 2023
Коментари Харесай

Писателката Тодора Радева с наградата Йордан Радичков 2023

Писателката Тодора Радева завоюва Националната литературна премия " Йордан Радичков 2023 " с книгата си " Едно допустимо начало ".

Наградата, която носи името на огромния български публицист Йордан Радичков, се връчва годишно за най-хубава нова книга с разкази.

През годините са прегледани над 150 сборника, които към този момент са част от фонда на градската библиотека в Берковица, която носи името на писателя.



" Важни са всички номинирани, тъй като ти си пръв измежду равни. Наградата е и една опция, ние пишещите хора, да създадем връзки, да се открием ", по този начин Тодора Радева разяснява пред Радио София премия.

Казва, че като ученичка и в първите си години като студентка по " Културология " е пишела стихове.

" Запознах се с редакторите на " Литературен вестник ", Йордан Евтимов беше този, който разгласява моите стихове. С него се сприятелихме. Пошегувахме се, че в случай че за една седмица напиша роман ще вземе сюжета. Както на подбив си говорихме, седнах да пиша и открих, че доста повече ми харесва да пиша прозаичност ", показа Тодора Радева.

В събота писателката беше наградена в Берковица на специфична гала. По правилник, спечелилият се излъчва от петчленно жури - литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков.

На второ място в Националния конкурс " Йордан Радичков 2023 " е Георги Геров с " Игра без край ", а на трето - Бистра Величкова с " Ресто ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР