Писателката Людмила Филипова, която е част от българската експедиция в

...
Писателката Людмила Филипова, която е част от българската експедиция в
Коментари Харесай

Людмила Филипова с покъртителен разказ от Антарктида за смъртта на офицера

Писателката Людмила Филипова, която е част от българската експедиция в Антарктида, разкрива, че сънародниците ни са се избавили на косъм от страшна покруса. Те са станали очевидци на ужасяващата крах на испанския офицер Хавиер Монтохо от кораба "Есперидес ". Малко преди той да изчезне в ледените води, съумява да избави българския екипаж. Ето какво споделя Людмила Филипова: 
"Наистина е смут! Това е доста умел и доста почитан капитан. Ние по мрачно и талази се качихме в лодка от българския бряг в Антарктика за кораба. На няколко пъти да ни обърне, всички бяхме до врата във водата и цяло знамение ни избави. Но доста тъжно за капитан Хавиер ", споделя писателката. Часове по-рано тя разказва трагичния миг, в който стартира издирването на испанеца и вярата, че към момента може да е жив: 
"Вече сме на транспортен съд "Есперидес " по дългия път към България. В момента ледоразбивачът претърсва всеки сантиметър от океана в търсене на паднал от борда офицер. Изгубен е при неразбираеми условия и големи талази неизвестно къде. Всички на борда са супер обезпокоени. За първи път "Есперидес " губи човек от борда. Шансовете да го открием жив са съвсем нулеви, само че хората вършат всичко по силите си. Почти като в "Титаник " сме очевидци на претършуване на ледените води с мощни светлинни лъчи измежду айсберги.  
Дано се случи знамение и го открием жив. Ние също напуснахме базата с лодка при огромни талази. Всички бяхме до гуша в ледените води. Лодката ни - дребният ни "Зодиак " се бореше с вълните и подскачаше по тях съвсем на 60 градуса и за малко да се обърне. За първи път разбирам какво е да плуваш в ледени води. Само професионализма на хората и командира от българката база ни помогнаха ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР