Писателката Дж. К. Роулинг оспорва нов шотландски закон за престъпленията

...
Писателката Дж. К. Роулинг оспорва нов шотландски закон за престъпленията
Коментари Харесай

Дж. К. Роулинг се обяви срещу нов закон за престъпленията от омраза в Шотландия

Писателката Дж. К. Роулинг оспорва нов шотландски закон за закононарушенията от ненавист в поредност от изявления в обществените медии, като даже прикани полицията да я арестува, в случай че счита, че е направила закононарушение, съобщи Би Би Си.

Авторката на книгите за приключенията на Хари Потър, която живее в Единбург, разказва няколко транссексуални дами като мъже, в това число наказани пандизчии, деятели за правата им и други.

Тя е на мнение, че " свободата на словото и убежденията " е на изгубване, в случай че точното изложение на биологичния пол се сложи отвън закона.

По-рано първият министър на Шотландия Хумза Юсаф сподели, че новата наредба ще се оправи с " възходящата вълна от ненавист ".

Законът за закононарушенията от ненавист и публичния ред в Шотландия от 2021 година основава ново закононарушение " подбудителство на ненавист ", обвързвано с възраст, увреждане, вяра, полова ориентировка, транссексуална еднаквост или интерсексуалност.

Той обаче не пази дамите като група, обект на ненавист.

Очаква се шотландското държавно управление да включи това по-късно в различен закон за мизогинията, отбелязва Би Би Си.

Роулинг, която от дълго време подлага на критика деятели, борещи се за правата транссексуалните, написа няколко коментара в " Екс " при влизането в действие на новата наредба.

" Изглежда, че шотландските законодатели отдават по-голямо значение на възприятията на мъжете, които извършват своята визия за женственост, въпреки и по женомразки или опортюнистични способи, в сравнение с правата и свободите на същинските дами и девойки ", написа тя. Според Роулинг " не е допустимо да опишем тъкмо или да се борим с действителността на насилието и половото принуждение, осъществени против дами и девойки, или да се оправим с актуалното посягане върху правата на дамите и девойките, в случай че не ни е разрешено да назовем мъжа мъж ".

Дж. К. Роулинг обръща внимание и на престъпни случаи, измежду които подобен с транссексуален изнасилвач, който отвлякъл и нападнал момиче на територията на Шотландия.

" В момента съм отвън страната, само че в случай че написаното тук се квалифицира като закононарушение според изискванията на новия закон, чакам с неспокойствие да бъда задържана, когато се върна ", се споделя в поста си авторката на " Хари Потър ". 

Шотландската полиция съобщи, че не е получавала недоволства по отношение на изявленията.

Новата наредба планува оптимално наказване до седем години отнемане от независимост, отбелязва Би Би Си, представено от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР