Писано ни е и задаващата се 2022 г. да премина

...
Писано ни е и задаващата се 2022 г. да премина
Коментари Харесай

2021: Върховите постижения на Брюксел

Писано ни е и задаващата се 2022 година да мина под знака на пандемията: Делта разновидността таман взе да отшумява, когато ни споходи бедствието Омикрон, което е на път да върне стопанските системи в мрачната пролет на 2020 година.

 

През отиващата си 2021 година основните цели на Европейския съюз бяха свързани най-много с ускоряването на имунизациите и възстановяване на лекуването, подсилване на стопанската система и заетостта, както и обезпечаването на  по-добри благоприятни условия за пътешестване.

Всички страни от блока към този момент са изтощени от пандемията и повтарящите се проблеми, по тази причина по време на срещата на върха в Брюксел на 16 декември, ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли прикани Общността " да пристъпи към нов план на вярата, който да сплоти всички ни. Проект, който въплъщава нашия Европейски съюз, нашите полезности и нашата цивилизация. Проект, чиято полезност е забележима за всички европейци и който може да ни сплоти “.

Европейска комисия регистрира имунизацията като сполучлива

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че имунизацията в Европейски Съюз е сполучлива. Над 75% от пълнолетните жители в блока към този момент са ваксинирани. Според Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, близо 80% от хората на възраст 18 и повече години са получили най-малко една доза от началото на акцията. България, естествено, продължава да е на последно място, тъй като едвам 26% от популацията ни е най-малко с една " игла ".

Комисията е безапелационна, че наложителна имунизация няма да има, макар че 150 милиона жители на Европейски Съюз не престават да са неимунизирани. Вместо това, Европейска комисия предлага зелените документи да важат единствено 9 месеца след... последната доза от първичната имунизация, каквото и да значи това.

Безпрецедентният План за възобновяване

Битката за " вярното " систематизиране на 750-те милиарда, планувани като допълнение към европейския бюджет за интервала 2021-2027 година продължава да върви с цялостна мощ.

Малките и междинните предприятия, които съставляват 99% от всички компании в Европейски Съюз, към този момент получиха мощна поддръжка. В началото на пандемията бяха разблокирани 1 милиарда евро от Европейския фонд за стратегически вложения, които насърчиха банките да дават ликвидни средства на над 100 000 дребни и междинни компании.

Европейската комисия реши да удължи периода на деяние на Временната рамка за държавна помощ от 31 декември 2021 година до 30 юни 2022 година. За да форсира възобновяване, Комисията реши да вкара и две нови ограничения, посредством които да обезпечи директни тласъци за бъдещи частни вложения и поддръжка на платежоспособността.

Мерките за поддръжка на платежоспособността са за привличане на частни средства и даването им за вложения в дребни и междинни предприятия, в това число започващи предприятия и дребни сдружения със междинна капитализация. Държавите-членки могат да дават гаранции на частните медиатори - под формата на тласъци за вложение в този тип предприятия, и да им дават по-лесен достъп до дялово финансиране, което другояче те няма по какъв начин да си обезпечат.

Съединените щати още веднъж са непосредствен сътрудник

След абсолютния срив на връзките сред Брюксел и Вашингтон при Доналд Тръмп, който отхвърляше да признае Европейски Съюз като политически индивид и " разговаряше " с страните членки поотделно, влизането на демократа Джо Байдън в Белия дом стопли връзките и възвърне околните връзки. Неслучайно първото му пътешестване с " Еърфорс 1 "   бе точно до Европа - за срещата на Г-7 във Англия.

" Светът се промени, промени се напълно ", съобщи американският президент, цитирайки стихотворение на ирландския стихотворец Уилям Бътлър Йейтс преди началото на срещата на върха сред Европейски Съюз и Съединени американски щати в Брюксел през юли.

Байдън увери, че " Америка се е завърнала " и даде обещание на европейците поддръжка, координирани дейности в геополитически проект и нови търговски връзки. Дори започнаха договаряния за противоречивите мита за алуминий и стомана. Скептиците обаче настояват, че множеството промени са единствено на думи, а в реалност съвсем нищо не се е трансформирало. Въпреки това би трябвало да признаем, че има напредък  спрямо четирите години политически изолационизъм при Тръмп. Поне към този момент си приказваме.

За първи път се вкарват се ясни правила за софтуерните колоси

Безспорен триумф на еврочиновниците са два законодателни акта, които ще трансформират цифровото пространство в Европа – Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги . Те са значими, тъй като през последните две десетилетия цифровите платформи се трансфораха в неизменима част от нашето всекидневие. Трудно можем да си представим интернет без " Амазон ", " Google " и марките на " Мета " (новото име на компанията майка " Facebook " ).

Ползите от съществуването на колосите никой не слага под подозрение, само че за рисковете към момента се приказва с половин уста. Доминацията на мега корпорациите задушава даже най-невинните опити за действителна конкуренция, а изумителното им въздействие върху актуалната цивилизация от време на време слага под въпрос главните правила на демокрацията, човешките права и базисните стопански и финансови постулати.  Затова задачата на законодателния акт за цифровите пазари е да подсигурява равни условия на конкуренция за всички цифрови компании без значение от размера им.

Законодателният акт за цифровите услуги пък се стреми да сътвори по-безопасно цифрово пространство за потребителите и фирмите и да отбрани главните права онлайн. Основните проблеми, които той се пробва да реши, са търговията и размяната на противозаконни артикули, услуги и наличие онлайн и разпространяването на дезинформация вследствие на активността на логаритми.

" Климатичните " упоритости са по-агресивни от всеки път

Европейският съюз е измежду главните движещи сили в битката против климатичните промени. През 2021 година Брюксел направи своя ангажимент за реализиране на нулеви чисти излъчвания на парникови газове към 2050 година юридически неотменим, и одобри 2030 година за промеждутъчен небосвод за понижаване на парниковите излъчвания с 55% по отношение на равнищата от 1990 година.

Взети дружно, страните членки на Европейски Съюз заемат трето място в света по парникови излъчвания след Китай и Съединени американски щати. Затова Брюксел е основен участник в договарянията за климата под егидата на Организация на обединените нации.

През 2015 година Европейският парламент ратифицира Споразумението от Париж, което е първото международно съглашение за битка с измененията в климата, само че тази година Брюксел направи първата в действителност действителна крачка напред - Европейският зелен пакт и " зелените покупко-продажби ", които подписа с всяка страна членка поотделно!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР